Wednesday, 21 November 2012

Ronaldo joined 'Save Palestine' campaign.. ^^






People around the world trying their hardest for Palestine, and our contributions ? Its no more matter only for Muslim,, its about the oppressor and the one being oppressed...  Ask our heart.. our little so called 'human' heart..If theres even a little bit of empathy left within it..
I found a poem shared by an American lady in her blog.. (click here) beautiful and touching  story of a piece of land snatched away by strangers..


A jail without a roof, occupied with a stubborn flags that refuses to lies down.. 
Save Gaza.. T-T



pen off...

Wednesday, 14 November 2012

Tangisan Palestin dan Maal Hijrah 1434..

Salam,


sibuk dan meriah aku lihat di dada dada facebook dengan ucapan maal hijrah.. tidak kurang juga dengan gambar2 dari sambutan raye Deepavali dari saudara2 hindu di serata dunia,, dalam sedar atau tidak, malam ini Gaza menangis, "Operation Pillar of Defence" lancaran regime Zionis terlalu pilu buat diri,,sedar atau tidak, dia sedang menangis..-_-



Rintihku buat Palestin

Dalam tawa diri kulupakanmu,
 kemarahan suam yang selalu menghilang,
 sedang kau berjuang menggenggam tanah,
 membela nama dan mengagkat sisa,
maruah ad-Dean yang dicalar diluka..

kuatnya sang kalian ,
kalian yang sedang dilanda musibah,
kalian yang sedang diuji direbah,
Kalian yang gagah meredah,
kalian yang berjuang penuh tabah,

anak perempuanmu dibunuh,
anak lelakimu dipenjara,
isterimu ditembak suamimu disiksa,
bumimu ditumpah titisan darah,
tanahmu dibasah pekatan merah,
moga Allah hapuskan dosa,
menganugerah syahidnya jiwa..

lemahnya si Aku,
aku yang hanya mampu berharap,
aku yang hanya mampu menghiba..
aku yang hanya mampu meratap,
aku yang hanya mampu berdoa,

Ya Allah,
kumohon diKau sucikan hati,
utk terus kurasa bersama mereka,
sama merasa,sama menjiwa,
perit dan pedih setiap luka,

Ya Allah,
kupohon jangan Kau lalikan naluri,
dari terus membenci zionis Israeli,
moga laknatMu bersama mereka,
agar bumi isra' nya nabi terjaga,
agar bumi mikraj nya nabi terbela...
aminn Ya Robb..
1 Muharram 1434 /15 Nov 2012

p/s terhenti lamunan pabila dihujani segala berita tentang serangan rejim Zionis yg sekali lagi dilakukan pada Awal Muharram 1434h, selepas melakukannya 4 tahun lalu juga pada awal Muharram 1430h.. moga Allah lindungi mereka .. aminn..






Ya Allah, jangan kau 'anesthesia' kan hati-hati saudara-saudaraku dari menjiwai penderitaan Gaza bumi cinta...aminn 


pen off..

Monday, 12 November 2012

down seketika..


Andai kita tidak bisa membahagiakan, jangan pula terus menerus menyakitkan..
live simple and don't be a slave to your emotions.



"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darajatnya) jika kamu beriman.' (3:139)





agak down seketika sambil cari peluang untuk bangkit.. 
final psychiatry esok.. 
bismillah.. moga dipermudahkan.. aminn...

p/s : just love the look in that pakcik's eyes.. full of honesty and simplicity.. living such a humble yet virtuous life..inshaAllah...



pen off..

Monday, 5 November 2012

Benci..!!

H.A.T.E is a strong word,

 but i really really realllllllyy don't like you...!! ;(


well, I'm not sure if we have the right to hate someone, but for sure as a human, we do have preference.. endure everything with sabar i guess..


this is what Kak Amy posted in FB which i find too good to be ignored..

"Apa yang orang lain fikir tentang kita tidak sepenting apa yang Allah fikir tentang kita dan apa yang kita fikir tentang diri kita sendiri.
Hari ini orang lain mungkin memandang tinggi dan memuji-muji kita tetapi hari esok barangkali orang2 yang sama akan memandang rendah dan menghina kita.
Janganlah kita mengejar redha manusia. Sesungguhnya, jika pengiktirafan dan penghargaan manusia yang kita dambakan nescaya kita akan dikecewakan.
Kejarlah redha Allah. Dia sekali-kali tidak akan mengecewakan kita.
Yakinlah dengan diri sendiri, cukuplah Allah untuk kita....♥"
-Belmont Hall, Middle Gardiner Street, Dublin, Ireland-



pen off..

Wednesday, 24 October 2012

life ada up and down nya..

kadang2 x faham dengan orang yg sangat2 mementingkan diri,, u can have mine, but i cant even touch yours ? u can take everything from me, but when it comes to you, everything must be according to what u want and how u want them to be,, it doesnt make sense at all la when we actually live in the so called 'kehidupan bermasyarakat' ni,, well, i guess Allah wanna tell me to improve 'patience' /sabar/ redha/ tabah dalam hati kecil ni..ya Allah permudahkanlah urusan,,

haa, agak emo disitu kan,, well, im not sure why, but im being kind of a bit too sensitive lately, may it be bcoz of hidup yg makin mencabar ni ke, cuaca ke, temperature mungkin, but haha,, thats its just too hard for me,,sabar syahir.. today marked the 4th day of my fever beaver.. the whole pediatrics lecture ter soksek soksek,, agaknye those russians sebelah pon naik geli kut,, amende lerr mamat ni kan,,Kesihatan~~ nikmat yang kadangkala aku lupekan sampai lerr suatu masa Allah uji kita melalui jalan ini. “Nah kau wahai hambaKu! Aku rindu rintihanmu! Ayuh, merintihlah pada-Ku”. Mungkin tu yg Allah nak sampaikan pada ak..

alhamdulillah, today is my 16th day doing this strict life regime , people asked me what is the meaning of those thing since i counted every single day and updated them to my twitter, haa, anyway inshaAllah will do my very best till day30-end..thank you Ma for keeping me doing my annual full blood test, so that i can know the current condition my amad caer,, lot of love for ma,,

 yesterday kak JR called, asking hows everything, from my operations to fadzli's preparation for SPM which will take place in about 11 days lagi,,  inshaALlah kalau tiada aral melintang, boleh la visit kakJr di Paris winter holiday nnti.. harap x de masalah,, dengarnye S/U tok ambassador ke france ni, die nak masakkan sambal petai udang sambal udang petai  nnti, haha,,tah mane petai datang ke paris ak pun x tau,, 
 told ma n abah about the plan, umm, slamat mendapat restu ..hee,, since they knew kakJR too sejak the last 3 years,, 

terfikir nak angkat 100mmf2.8 or 135mmf2 or 17-40mmf4 and 430exii,,, tapi rase sayang plak nak buang dwet ke situ,, lambat2 nnti surut la die,, keinginan manusie,, mane pernah puas,, astaghfirullah...for now tumpukan psychiatric exam dulu, 2 minggu lagi.. mohon doakan ahmad syahir di tabahkan hati di mudahkan urusan...aminn...


not all things can be seen by our eyes, so do human my friend..^^ 


“IA tahu segala yang di langit dan di bumi. IA tahu segala yang kamu sembunyikan, dan segala yang kamu nyatakan. ALLAH tahu benar isi hati sanubari”.  (64 : 4)



pen off..

Saturday, 20 October 2012

tarbiyah of the week..


salam,, it has been a while since the last time i wrote something here,,
but this story really made me wanna put it here so that this memory can last longer for me and others..
inshaAllah..

3 days ago, i lost my metro pass and my temporary passport otw back from class which is sooo important to me that if i were caught by the police in the street without them, i might be dragged to the station, and the student metro pass which make me save almost half of the monthly fees compared to the normal pass..

 i was soo down n felt helpless,as i have no one to rely on other than Him, i prayed hard and keep on thinking that He will not test us more than what we can take,, and u know what, yesterday a kind russian lady actually found and returned them to my hostel guard,, i was soo thankful and its really a great tarbiyah for me to put my faith more in Him.. (alhamdulillah..^^)

Allah does not charge a soul except [with that within] its capacity. It will have [the consequence of] what [good] it has gained, and it will bear [the consequence of] what [evil] it has earned. "Our Lord, do not impose blame upon us if we have forgotten or erred. Our Lord, and lay not upon us a burden like that which You laid upon those before us. Our Lord, and burden us not with that which we have no ability to bear. And pardon us; and forgive us; and have mercy upon us. You are our protector, so give us victory over the disbelieving people. (2: 286)


wasnt it sweet when Allah reply your prayer right in front of you,, why we still have doubt and keep our distance from Him yet to us He is sooo close, closer than we and the vein in our neck?


It was We who created man and We know what dark suggestions his soul makes to him: for We are nearer to him than (his) jugular vein. (50:16)


pen off...

Friday, 21 September 2012

” Betapa Beruntungnya Kami “



” Betapa Beruntungnya Kami “ (Ya HanaNa)

Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,

Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
penghimpun rahasia setiap makna, tak ada yang senilai dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,

Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) menjdai dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,

Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya,
Semua mengelu-elukannya di barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,

Bershalawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,

Sang bulan purnama,
Bershalawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.

Betapa beruntungnya kami..


p/s : selalu dengar dalam kereta abah , tapi jarang sekali menghayati maknanya,, indah pada tiap2 baitnya.. moga syafaatnya milik kita bersama,, aminn.. ya Robb.. 

lama sungguh x update di laman curhat ni ,, andai diizin tuhan, inshaAllah,,  paeriksa infectious 'mid sem' selasa,, banyak sungguh binatang2 x ternampak di mata, a.k.a makhluk halus yg perlu di pelajari dan di hafal,, do pray for me,, aminn..^^

pen off...

Wednesday, 8 August 2012

ujian ramadhan

dan tak dan, dah nak masuk pun, 10 malam terakhir buat ramadhan kali ini, kejap je masa berlalu, people were already talking about raya and stuff, tak masuk kira lagi lagu2 raya yang tak berapa nak segan keluar di corong2 radio, waktu mana time2 gini kita digalakkan utk tngkatkan amalan pupuk diri utk berasa sedih meninggalkan Ramadhan,
wallahualam, masing2 kan, moga Allah tabahkan hati ini utk lebih kuat buat waktu2 terakhir ni bersama Ramadhan, kerna masih belum tau kalau kalau kita akan dipertemukan dengan ramadhan yang akan datang,

bulan ni masih on physio lagi, dah nak masuk session ke 6 kut, all i can say is its a tough things to do, which make you work n push yourself to the limit sambil tahan the pain because youre actually doing something you cant, and tambah2 bulan puasa nih, x boleh makan painkiller, umm, so no painkiller used during any physio session for me.. kena gagah bertahan kan, inshaAllah boleh2,, the last 2 sessions, i came back with a shaking and trembling legs, while walking slowly using crutches to the lobby where my cousin waited me. they were the most intensed sessions i guess..
never i had such an extreme work out or any other sports which causes me to rest for like 20 minutes just because i did not manage to get on my feet n walk.. well, this experience is really a precious one.. from day 1 admitted to hospital, till now, nothing other than being grateful to Allah the most gracious and the most merciful..

I wanna wish a very good luck to one of my bestfriend who currently facing a great test from Allah,, i hope he will be strong, so strong that makes him endure all the difficulties and hard times with only Allah in mind..

terus dalam doaku agar kita sama sama ditabahkan utk menghadapi cubaan dan dugaan yg mendatang dengan redha,,selamat mencari malam lailatul Qadr..^^



pen off

Thursday, 19 July 2012

dimana letaknya kemuliaan kamu ?


Pernah aku terfikir,
betapa sifat manusiawi diri, 
membuatku seakan tidak yakin padaMu,
cinta yang seakan akan terlebur,
tatkala tingkatan usia dihanyut jeram waktu,.

begitu jauh aku dari corakan muslim sejati,
cantingan halus rasul junjungan mulia,
mengapa seakan tidak percaya janjiNya,
mengapa seakan tidak yakin apa di genggamNya,
  
aku makan, ikan dilaut juga makan,
aku kerja, kera di hutan juga kerja,
aku tidur, si helang di langit juga tidur,
dimana letak kemuliaan itu?
andai iman dan islam tidak di semat rapi..

tiap guguran daun jatuh bertasbih, tapi aku ?
tiap kicau burung pagi bersulam tahmid , tapi aku ?
tiap desir angin malam , merdu berselawat , tapi aku?
tiap terbit mentari patuhan sunatullah , tapi aku ?
dimanakah letaknya kemuliaan itu?
andai terus dalam buaian pentas mainan ini,

izinkan aku menzahirkan impian,
suara hati yang tersirat sendirian sepi,
tanpa siapa yang mampu mengungkap,
melainkan Engkau wahai Pemilik hati,
mudahan menjadi makhluk yang Engkau muliakan,
sepertimana yang dikau ungkap dalam al-Quran..

 


“Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan keturunan Adam dan Kami mengangkutkan mereka (dengan aneka kenderaan) di darat dan di laut dan Kami kurniakan kepada mereka rezeki-rezeki yang baik Kami lebihkan mereka dengan kelebihan-kelebihan (yang istimewa) dari kebanyakan makhluk-makhluk lain yang telah Kami ciptakan”
Surah al-Isra’ (17:70)

Apakah penanda aras kemuliaan manusia dari neraca al-Qur’an yang diungkap Tuhan ? 

“…. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu disisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu…”
Surah al-Hujurat (49:13)


p/s : terasa shahdu tatkala ramadhan datang , diri ini diberi peluang untuk bertemu dengan ramadhan lagi,
sungguh aku insan lemah, apa yang telah aku terjemahkan dari ramadhan yang lalu di medan amal..
mudahan Ramadhan ini menjadikan diri ini lebih tegar dalam mencari erti bagi diri ini.. insan yang memenuhi sifat insan, juga hamba yang kenal pada Penciptanya..
aminn..


nota 1
trial PMR dah nak mula, wishing Mur all the best di kuala kangsar, jauh di mata, dekat selalu dalam doa inshaAllah..
juga trial SPM , to Fadzli, i.A selalu dalam doa mudahan semua dipermudakn sentiasa..aminn


nota 2
invitation walimah roommate di laman FB, haila.. terperanjat, gembira dan sayu pada masa yang sama.. gembira buat dirinya, namun sayu dan termangu seketika pada diri sendiri, memang kami anak2 90-an, namun begitu jauh diri ini bila dibandingkan dengannya.. moga sedare tersayang sorang ini terus menjadi hero hebat buat rumah tangga dan keluarganya serta agama..^^



pen off..


Monday, 16 July 2012

bila rindu rinduan..


huu.. dapat bersembang dengan kerap with this guy for this past few weeks.. well, sebab dah nak naik sem kan, wishing u all the best lah k.. (a few photo for SAMURA around the Globe program yg dah selamat dihantar utk beri inspirasi pada adik2 nak melanjutkan pelajaran.. bagus abang2 ni.. (blueekk...))

untuk raya kali ni, sekali lagi my beloved brother ni x balik for the 2nd time..berpuasa and beraya sensorang di perantauan might be a good experience sebab it might cause you to appreciate the things that u miss even more.. 

contoh 1 
kalau selalu tak duduk barisan depan waktu takbir hari raya, anda akan terasa untuk duduk di sana, dan sambut mic dari tok lebai tua sebelah tu, and alun kan takbir raya yang selama 3 -4 tahun sebelum ni hanya didengari oleh teleinga sendiri ataupun telinga roommate anda.

contoh 2
kalau jenis yang jarang nak berheart to heart dengan keluarga (x semestinya bab kawen baru nak hati2hati) akan lebih open and share pendapat, perasaan dan masalah dengan lebih akrab .. somehow anda akan rasa anda menjadi lebih penyayang dan lebih menghargai detik2 tersebut

contoh 3
anda akan lebih rasa nak mintak sponsor dwet dari parent anda kerana anda dah banyak saving dwet depa dengan dapat scholar. haa, pampers botol susu ko, dwet tusyen, dwet buku, dwet masuk skolah, dwet beli mercun pop pop, jatuh dari langit ? be thankful dan syukur kerana dikurniakan mereka yg menyayangi kita tanpa syarat ..^^

contoh 4
kalau jenis hantu yg tak reti nak tolong masak or tolong lipat kain pemalas tahap gaban, anda akan tolong bwat bende2 tu kat rumah, maybe dengan emak, adik, or nenek yang bersama anda dan meringan kan tulang untuk buat kerja2 amal..

contoh 5
kalau x pernah mengaji dan solat bersama parent anda, anda pastinya akan terasa shahdu mendengar imam solat anda seperti waktu anda skolah menengah atau skolah rendah itu, ya masih suara yang sama, alunan yang sama, dan shahdu di kalbu yang sama..





well, apa nak bwat, sebab dah x balik kan, skype dan medium2 lain masih boleh menjadi medan terbaik  untuk melepaskan  keerinduan pada masakan mak dan toklah, nasihat/teguran/bebel abah ,, n sakatan dari adik beradik yang lain yg sedang enak menjamu selera  di malaysia.. dont worry, jarak mungkin jauh beribu batu, tapi anda tetap kami semua rindu.. acewahh..


k k, anyway selamat berpuasa untuk adikku fuad abu sahmah yang baru menang  so called 'silver' utk intervarsity games kat sana, kasut baru anda sangat lah lawa.. patut dwet abis..=P...
anyway have fun n do take care...

p/s : hari ni sorang bibik baru balik dari Egypt, and i guess she will make my life easier.. harap2nya.. hahaha.. dah nak puasa dah nih ? preparation kite guane ? ^^

Rasulullah saw bersabda: “Tidak ada seorang hamba pun yang berpuasa sekalipun satu hari di jalan Allah, kecuali Allah akan menjauhkan dirinya dari siksa api neraka sebanyak tujuh puluh kharif (tujuh puluh kharif maksudnya adalah sejauh perjalanan yang menghabiskan masa tujuh puluh tahun)” (HR. Bukhari Muslim). 


pen off..

Saturday, 14 July 2012

ucapan buat ramadhan yang makin hampir..

kejap je rasannya dah sampai ramadhan yang baru, syukur dipanjat kerana inshaAllah dalam beberapa hari lagi bakal dipertemukan dengan bulan penuh barakah ini, mudahan diri makin kuat tatkala bertemu dengan bulan mulia ini..





Rasulullah SAW telah bersabda yang maksudnya :Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.
(- HR Imam Nasai’e, Ibn Majah, Ibn Hibban dan Baihaqi-);


pen off..

Wednesday, 11 July 2012

the operation..



 alhamdulillah, syukur sebab makin sihat dari hari ke hari selepas pembedahan, 2 jam dalam OT, macam tak terasa pun, tapi dugaan tuhan kali ini banyak mnegajar aku erti pengorbanan, 


pernah aku terfikir yang "tak pe lah abah ngan ma balik la JB abang boleh je survive sini seminggu je pun, kan ramai akak2 nurse kat sini..  " well, ternyata au terpukul dengan itu,, sungguh sejujurnya, aku tak rasa aku mampu untuk berada disana seorangn tanpa mereka, both of them take a break like 10 days to wait and take care of me sepanjang di hospital.. tidur beralaskan tikar dan selimut untuk 1 minggu ,marble yang sejuk dengan air cond nya,  u will know how it really hurt u from the inside seeing your parent doing things thatt  soo much u feel u want to take their place and let them be in yours.. im grateful to Allah for blessing me with a loving parents.. mampukah aku untuk melakukan sebegitu kelak ? inshaAllah..
 ya Allah panjangkan usia ibu dan ayahku dalam iman.. aminn..


kebetulan dah nak dijadikan cerita, unlike the others yang undergo ACL (anterior cruciate ligament) reconstruction, my case was a little bit different, semuanya disebabkan ada complication waktu anest procedure... untuk anesthetic, mula2 diberi sedation, kemudian di ikuti dengan spinal anest, untuk operation d,, dan seterusnya epidural anest which last for 48 hours (fentanyl + marcaine) kalau x silap, those really blow your pain away seribu batu, hehe, but the complication i mentioned above is known as "post-spinal/epidural headache".. secara ringkas nya, dia adalah puncture during the epidural procedure which causes our CSF (cerebro-spinal fluid) to leak out.. it became more severe during upright position , since the high pressure will cause more CSF leaked out from the punctured place..( learn more about this )


headache yang teramat causes me to tersadai macam kereta buruk dekat ward melor tu even after operation kaki.. unlike the patient yang buat ACL recon on the very same day , dia dah discharge like 4 days earlier.. haha, well, mungkin unlucky jugak rasanya.. dah nak kena kan, apa boleh buat, duduk pun dah buat pening,baring aja lah, playing with katil yang ada remote tu, tido tido and tido, makan but akan vomit and pening, so i prefer not to eat anything or eat less.. (macam nak diet la pulak kan..haha).. when your friend tell you he had a headache, PLEASE be concerned sebb kalau betul, ianya sangat lah sakit sayang..aiseh..
on the day discharge tu, even from melaka to muar , sampai kampung, terus muntah .. really2 teruk , maybe sebab x betul2 recover from it yet nak klua jugak, rasakan nye... baring and the headache will go away.. mcam magic.. hehe..


sebab x dapat buat practical, so kena la rajin2kan diri sendiri baca buku kat rumah, huu.. hope everything will be back like the way it is nanti, for now, duduk rumah je lah,




dari lensa kaca, terasa kebesaranNya yang selalu aku lupa dan tidak diri ini perhatikan.. indah ciptaanMu tuhan.. jadikan aku hambaMu yang bersyukur..
aminn..


pen off,,..

Sunday, 1 July 2012

late update..^^

sedikit update, 1 jam sebelum operation, jalan2 around the ward, terfikirkan, yang im not going to walk like this for another 3 months, owh, sungguh nikmat ALlah tu kadang2 terlalu dirasakan besar rahmatnya pabila telah ditarik pergi,

well, im not sure why, tapi dari 4 reading blood pressure dalam2 hari ni, sekali aje yang 130/90.. yang lain sume 150 /++ and thats really scares me.. aiseh,, wallauhualam, aku pun tak tahu, terkejut jugak, becoz b4 this, normall cam biasa 120/80, umm, n for this operation, ive lost 8kg lepas diagnose dari hari tu, umm, seems like nothing much kan, but i wish i can do more.. tapi tak pe lah, dah buat yang terbaik,

Dr Hafizan kata, 2 week akan pakai brace, ~ 2 months akan pakai tongkat, 3months utk regain full movement, and to be secured, start with sports lepas 9 months..tunggu grad lah jawabnye caer oi..^^
i guess im going to update more frequent compared to last 5months, huhu, duduk atas katil aje kan, ape nak buat , slamat bawak broadband . laptop, some books, camera, and alquran..boleh buat teman utk this whole week agaknya..wish me luck.. buat2 gaya macam x seram, tapi cuak jugak sebenarnye.. hehe.. inshaAllah everything gonna be justfine.. aminn..^^


 till thn ye.. doakan saya..^^




pen off...

Friday, 29 June 2012

utusan dari jaooo..Y.Y

alhamdulillah, malam ini aku bersiaran secara langsung dari kampung parit sakai laut, muar , johor.. hehe..
bertolak petang tadi, n sampai agak ngam2 dengan mur yg gerak dari kuala kangsar pukul 2 ptg tadi, he is 1 tough guy,, gud2.. sampai sini, jumpe juga fadzli, (adikku tersayang yang ke4) yg cuti hujung minggu from samura jugak, untung dapat gather ramai2, paling ramai kut semenjak balik dari moscow 1 minggu lepas, its always a nice thing to hang with your siblings and have some chit chat session, owh ok saya rindu saat itu. insyaAllah ada rezeki akan dapat jumpe semua nnti.. aminn..


sampai sini, perasaan kasih pada toklah x dapat kubendung lagi, salam dan kucupan pada pipinya aku berikan penuh sayang dan rindu.. toklah baru terjaga dari tidur saat kami sampai, nampak benar tanda2 letih dan penat di balik wajah toklah, suaranya, pandangannya, buat hati ini cair pasti sebak, kerna tidak lekang tiap2 kali aku call toklah sama ada dari moscow mahupun dari jb sekalipun, past suara sebak menahan tangis itu aku dengar di penghujung talian,aku nekad untuk berbakti padanya selagi aku mampu,
aku nekad untuk lebih dekat padanya selagi aku punya waktu, insyaAllah..


 toklah jaga kami sejak kecik, time budak2 dulu, abah n ma gi umrah, kami ke muar, cuti hujung tahun, 1 bulan kami duduk di muar, i justcant stop loving her for what she had gave me all this time.., ya Allah panjangkan usia ibu dan ayahku, nenek-nenek dan ahli keluargaku dalam iman.... aminn..




owh, its the day after tomorrow kan, finally hari yg ditunggu2 dah pon nak tiba, kompang, bunga mangar, telor pindang dah pon siap, acewaahh,, haha, walau pun agak cuak, tapi ucapan selamat dari sahabt2 di alam maya mahupun yg call jauh2, amat aku hargai dan memberi sumber motivasi untuk lebih berani memandang ke hadapan, insyaAllah akan di hadapi dengan tabah dan redha.. aminn.. laptop, buku, quran baju, berus gigi, ubat gigi, sume dah bawak, camera x dilupakan, olympus kesayanganku, si kecil comel lote..hehe, peneman dengan oly 17mm f2.8.. too bad family die yg lain sume kene tinggal kat umah perling..next week, aku datang tgk ko rang k., dok umah elok2(da macam org x betul plak..)^^


ok gambar, terakhir, di ambil waktu JCT (Jenjalan Mencari Tuhan) dengan partner2 terchenta di bumi moscow, menghayati keindahan ciptaan Dia , lebih2 lagi lepas habis peperiksaan dan selesai segala urusan tunggu waktu pulang,,  1 of the Moscow's 7Sisters, moscow state university, MGU atau nama russian nyeМосковский государственный университет имени М. В. Ломоносова, ,hehe, susah nak nyebutkan ?  x pe abaikan.,
well, cukup utk malam ni, later2 leh sambung2 lagi diary amad caer.. (blueekk).. 







doa2kn mudahan segalanya dipermudahkan tuhan ye,, aminn yaRobb,, take care sume, jaga diri n jaga hati, nasihat buat org yang paling denkat dengan jemari yg berdondang sayang menaip ni, juga buat yg lain juga..^^ take care sume..
assalamualaikum..


pen off..

Wednesday, 27 June 2012

my holiday so far, nothing except alhamdulillah...^^

alhamdulillah, syukur kehadrat Dia, 

mungkin sudah menjadi lumrah tiap kali bila pulang ke malaysia, lebih sedikit post dari yg biasa (cakap macam b4 this byk je kan), huhu, tapi dalam sedar tau tak, lagi 4 hari dah nak sampai day of admission.. kejap je rase.. tah sedia tah tak.. ak pun tak tahu.. berharap aja lah semuanya berjalan lancar seperti yang di rancang..

hari ni, kali ke 2 aku ke KL dalam tempoh seminggu, sampai khamis lepas  and d next day terus hantar ayie n apis ke putrajaya b4 shoot to kuala kangsar sebab mur si jem naik pentas, syukur sebab dapat attend gak majlis nye, his 2nd time receive award n amik dari sultan, the first 1, back in 2010 kut, that time with Raja muda perak, Raja Nazrin, this time, dengan YDP Agong sultan Kedah pulak, rezeki dia barangkali..
 abang tumpang happy aja lah.. kalau x sebab dress code ni, memang x de makne la pakai gini panas2 kat Msia nih,, hrapan hatiku lah kan.. Diorang kate mur adik ak, and fadzli adik fuad sebab muke same.. lantak la korang, sume pon anak abu sahmah kan..^^ rindu sangat mur, balik msia selalu 3 bulan jumpe 3-4 kali je, skolah jao, jarang balik, x pe lah, bekorban kan..insyaAllah ada hikmah dan ganjaranNya

the night befor berjalan2 dengan abah n ma tengok2 lampu di bandar diraja situ, huhu, best temankan this sweet couple jenjalan.. huahua.. anak emas lah kan sebab the other 4 sume x balik.. padan muke korang, sape suro x balik kan.. =Pwell i see myself lately being sangat2 rapat n honest with them, maybe sebab dah mature lagi ke (perasan), but somehow i feel , well, actually itis sooo nice when you can speak your mind to someone else.. if u care, lafazkan.. if you love, luahkan, tergelak bila terigat ade satu time dulu ade kawantanye, ko tak seganke cium pipi mak n ayah ko depan orang, n aku rase cam akward je nak cium pipi parent ak.. haha.. tergelak aku (tapi dalam hati je lah)... well , berkhidmat dan menyayangi lah sementara masih punyai masa dan tempoh waktu, kan3.. so jagn lupa tu ye.. selamat beramal.. hehe..

selesai di kuala kangsar, petangnya bertolak pula ke bukit jelutong, somewhere area Shah Alam kut, wallahualaim, ak pon x tahu, its my cousins wedding.. the first wed yg aku dapat pergi lepas 4 cousin terlepas.. ..

semalam balik ke KL, teman kan abah interview, insyaAllah kalau lulus, professor ir dr hj abu sahmah lah, nampak macam senang je tau2 dah prof, tapi igt lagi cane abah study sampai sakit2 pinggang nyiapkan phD 8 tahun lepas, ko nak duduk 3 jam pon dah komplen sakit2 punggung la, krusi x sedap la, meja tinggi sangat la.. banyak cekadak.. dari raut muke ketengangan tadi macam lepas je, relax je abah.. sama2 lah doakan yer..^^

before balik, sempat lepak2 dengan budak2 ni , dah setahun x jumpe, popo ngan belalang dah nak keje , pu3 pon dah bekerjaya, apan tengah nak intern n jiddan pon dah nak abis.. amad caer aje yg lagi 2 tahun nak terkedek2 merase dwet sendiri.. hehe, a whort yet quality time, haa.. sebang tentang life, hows everything going, menampakkan kematangan masing2.. huhu.. skali lagi terase, asal lerr macam amad caer ni aje yg tak mtang2.. haha..aiseh.. tape lerr..

insyaAllah hujung minggu ni ke muar , tok lah kate nak buat doa selamat b4 masuk spital kat putra specialist melaka hari ahad tu.. macam2 terbayang dalam pale otak ni, lumbar anest la, allograft la, hamstring ligament la, trim meniscus la, and macam2 lagi..x masuk physio yg mencuakkan lagi.. insyaAllah doa2kn yang terbaik k.. 

takut kalau2 balik malaysia ni makin menjauhkan aku dengan Dia,  mudahan lebih rapat dan erat  lagipergantunganaku padaNya.. ma kate, nikmat tu pon satu ujian.. so terus beristikhamah dan tsabat menempuh  cabaran.. go syahir go go..

later dalam spital, maybe update, maybe x, entah la, tgk lah pada keadaan, well, one last ques, hanya ditujukan pada siapa yang mampu memahami aje, haha, should i take the 24-105 or 17-40.. umm, dilemma jugak ni, kut la de orang nak bagi hadiah, mmg la 2 2 di sebat, tapi kalau pilih antara satu, peh macam cinta 3 segi lah pulak kan.. 
anyway, semoga sume orang dan diri sendiri ni jugak lebih menghayati syaaban yang dah tiba, tanpa melupakan yang ramadhan bakal menjelma,, sama2 kita tingkatkan amal k..

take care sume.. hope jumpa lagi.. sawang pon sawang lah belog, sorry anda di anaktirikan sebab kehadiran kekasih baru.. kuakuakua..^^


pen off..

Monday, 28 May 2012

cita-cita dan Tumuhaatku..^^

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم



tahukah KITA kemana arah ingin dituju. dan tahukah kita apa yg sepatutnya KITA buat???
sudah pasti masing2 akan ada jawapan masing2. xkurang juga jawapan skema yg KITA rasa org yg tanya tu nak dengar kan.

tapi KITA tahu x? sedar x? perjalanan ini jauh. sangat jauh. dan sangat payah. jadi apa ya yang perlu KITA perbuat?
merasa kecewa dan putus asa? atau cuba dan terus mencuba. walaupun pelbagai rintangan dan halangan yang kan melanda. kerana DAKWAH dan TARBIYYAH itu NADIKU. takkan mungkin aku mampu hidup tanpanya. aik??? dimana Allah?? mana letaknya Allah dalam hidupku??

habis tu takkan lah aku buat semua ni sebab suka2 jer. rugi dan bodohlah aku kalau macam tu.

kalau sebab aku xnak ketinggalan mahupun kehilangan kawan, boleh x?
jadi sudah pasti aku lakukannya kerana aku tahu itulah tujuan utama ku.
agar aku terus dan hanya melakukan perkara yg diredhai tuhanku. habis tu macam mana?
pastinya sekiranya aku mentarbiyyah diriku ini dan kemudian aku menyeru manusia kepada pentarbiyyahan diri dan aku sama2 membimbing dan membantu mentarbiyyah mereka. agar mereka akan terus mentarbiyyah diri sendiri dan mentarbiyyah org lain.

kerana yang KITA inginkan hanyalah orang yang boleh melahirkan
orang yang boleh melahirkan orang yang boleh melahirkan
orang yang boleh melahirkan orang yang boleh melahirkan
orang yang boleh melahirkan orang dan hingga akhirnya
semua manusia tunduk hanya pada-Nya.

nampak macam mustahil kan? dengan keadaan umat yang serba serbi teruk ini. namun aku yakin, bukanlah end product yang Allah akan lihat namun how the process go yang akan menentukan aku mampu lulus mahupun kecundang. yang penting apa yang KITA buat?

apa yang KITA nak buat dan apa yang KITA dah buat. inilah MIMPIKU. inilah OBSESIKU. inilah IMPIANKU. INILAH TUMUUHATKU.

dan juga inshaallah TUMUHATUUNA......

agar dengan mengingatinya KITA akan sentiasa berada dalam HIMMAH yang tinggi. yang tiada apa pun yang mampu meruntuhkannya.

kerana KITA LAKUKAN INI SEMUA KERANA ALLAH.................
 (dikongsi dari )


p/s :  
biarkan cita-cita mu terbang tinggi ke bintang, kalau2 ia jatuh, mudahan hinggapnya di bulan..=).. tapi jangan pula keliru antara cita-cita dan angan-angan..cita-cita disusuli dengan amal tapi angan-angan bilamana hanya mengharap sesuatu itu datang jatuh ke genggaman tangan.. cita-cita akan buatkan kita berfikir untuk merancang masa depan, tapi angan-angan hanya buatkan hatimu khuatir memikirkan mungkinkah ia datang menghampir.. 

 jadilah seorang yang hidup dengan apa yang ada pada dirinya hari ini kerana 1 ringgit yang ada dalam alam rialiti lebih jauh besar maknanya dari 1 juta yang ada di alam fantasi dan mimpi... =) 






acewah berfalsafah filosopi pulak memalam ni kan.. wallahualam.. cuma terbaca sedikit di situ dan sini.. dan rasa macam best untuk di kongsi.. =) k dah leh sambung study neuro.. 3 cases cigu bagi mau buat siap esok juga.. tadi skype dengan ma 2 jam..woo puas hati.. siap sempat bincang pasal case neuro tadi tu lagi u.. macam h.o present pd specialist die pulak..hehe.. anyway, again, this not so little guy is about to talk about him being so homesick and rindu rumah .. ok stop.. cukup..
biar cinta terbang, asal cinta itu kerna DIa dan untuk  dia yang berhak menerima juga kerana DIa..=)


pen off..

Friday, 25 May 2012

bunga hati yang di nukilkan..(x jiwangpun so dont worry).^^

salam.. gambar intro dah nak jambu kan.. agak2 la.. x start lagi..=P
terlalu lama tidak bertinta berceritera dekat blog ni.. bersawang2 mungkin..-___-..
alhamdulillah.. setinggi2 kesyukuran ak panjatkan pada Illahi ..  moga terus tiap degup jantung hembus nafas ini terus dalam islam dan iman.. aminnya Robb..

hari2 aku lalui banyak mengajar erti pengorbanan dan erti hidup seorang hamba.. cuma kadang2 mungkin x tercapai rajin akal utk terus berfikir mencari hikmah2 yg diberi Dia..

pejam celik pejam celik, tinggal sebulan je sebelum pulang ke Malaysia menamatkan tahun 4 di MMA ni.. n dalam sebulan lagi je akan mnjalani pembedahan lutut kaki yg agak mendebarkan.. sebab first time kut undergo such situation..sebelum ni relek je masuk OT tengok dan assist orthopedic, relek je tgk kawan tu kene lumbar anest, ni haa, kali ni awak pulak yang kena Amad Caer..huhu.. entah lerr.. perasaan bercampur2 pulak.. suka dalam hiba.. tawa dalam tangisan la kate amuk..=P, suka sebab insyaAllah mudahan lebih dapat ak kembali aktiviti sukan macam dulu2, futsal, badminton, tennis tanpa risaukan 'terpele'ot' dan main to the fullest..bab hiba pulak bila memikirkan waktu operation nnti ma n abah mesti nk duduk jaga.. sebbkan operation buat dekat putra specialist melaka, sian pula bila fikirkan diorg cuti 1 minggu kene jaga.. atok lah mesti sangat2 mengofferkan diri utk stay di hospital walaupun kesihatan nya agak lemah dek neuropathy akibat diabetes yg agak lama.. aih...i love them soo much i feel i should be with them everytime everyday..


Cycle Neurology sekarnag juga agak membuat onar dalm kepala.. insyaAllah semuanya akan baik2 saja harapnya.. and rite now, im really in a dilemma.. thinking of buying a 'raksasa' for my own use.. should it be a 60D or a 7D.. paired with either a 17-55mm f2.8 or a 24-105mm f4L ...T.T.. hoho.. dengan harga yang baik punya mahal.. i really need to save quite a sum la.. hoo.. boleh kut.. balik msia kali ni x akan spend apa2 pun kut sebab akan dok rumah je..kut lah abah top up sikit, ma top up sikit.. hooo.. perfek la..uh uh..^^



anyway kena lebih bersyukur dengan apa yang ada .. terbaca somewhere orang kaya tu bukan letak pada berapa banyak harta die, tapi berapa kaya hatinya.. umm.. penafsiran minda sendiri rasa cukup utk faham apa yang tersirat dari bait2 tadi..umm..
hoo.. for this year i will fly back through Qatar Airways.. macam biasa, cuma yg luar biasa nye adalah landed in Cangi instead of KLIA macam selalunya.. owh.. macam mana lah agaknya kan.. last time masa 2005 di Cangi sebab pergi umrah, by qatar too.. hoo.. just coinsidence yang tak penting pun, cuma terkenang saat2 manis jejakkan kaki ke sana.. masyaAllah.. hanya Dia yang tahu perasaantu.. ni bukan ayat2 puitis tau, tapi memang serius ..the feeling  really is something different.. terus dalam doaku utk dapat ke sana lagi... dengan family ke dengan zaujah ke.. haha.. well, its a dream yg harus ditanam buat semua bakal2 ketua keluarga kan afterall.. ^^


umm.. i think thats all for now.. few photos for this time.. to lazy to put a watermark on those.. halal lah.. (macam lawa sangat.. poyo je.. -___- )haa..lantak la..blog aku , suka hati aku lah kan.. ko ape kesah.. (syahir A vs syahir B..) =P.. anyway 1 of my bestfriend here in moscow.. Lim Ming Kuang a.k.a superman.. for his speed and agility.. hes absolutely the last person you wanna face in basketball / handball or even our futsal team.. kene keja sampai luang cacing la brader dengan makhlu 4 lungs ni..ok cukup mengarut setakt ni.. this month, terasa diri sangat lemah and kurang kuat sikit hatinya..moga Allah tabah dan kuatkan hati ahmad syahir bin abu sahmah.



and last but not least, rite now Mesir tengah dalam pilihan raya mereka.. titipan doa buat muhammad Mursi, seorang calon Ikhwanul Muslimin yang bertanding bukan dengan hajat diri, tetapi atas pilihan syura.. mantap kan? huhu


faces of those yang pastinya akan sangat dirindui tahun depan.. goodbye guys.. moga ukhuwah ni berkekalan ke akhir hayat.. sayang giles sume.. i meant ALL of them..bye2 seniorku.. kalian ikhwah super..!!
cukup kisah cintaku utk a few months ni.. masyaAllah.. muka ganas, hati bunga2 cinta pulak..spoil2..tape2.. nama manusia.. baru warna warni hidup.. have a good days guys..
=)


pen off...

Tuesday, 10 April 2012

kisah pakcik benci israel..

alhamdulillah, segala puji bagi Allah yg memberi diriku dan dirimu peluang utk bernafas udaraNya pada hari ni... selawat dan salam juga buat  junjungan besar nabi Muhammad S.A.W yg mengakui kita kekasihnya meskipon belum pernah melihat diri ni..  moga semua dalam baik2 je harapnya..

huuu... this is absolutely a longggg longggggggg month utk ak.. had been xzly 1 month n 3 days since the day aku bersuka rela menerima surat perlantikan as vice treasurer student body university ni..-____-.. pada asal nya agak keberatan utk menerima, tapi disebabkan beberapa perkara yg perlu dipertimbangkan, di gagahi jugak utk menginvolve kan diri.. insyaALlah mudahan Allah mudahkan urusan...

ape bende la yg syahir ni sibuk sangat sebulan ni kan.. update blog pon x penah.. macam la perdane menteri ke ape.. huhu.. well, actually menyibukkan/ tersibukkan/disebukkan dengan fundraising utk intervasity games yg akan berlangsung end of this week..dimulakan dengan plov, kemudian nasi kerabu, kemudian lagi nasi minyak dan kemudian sekali lagi nasi lemak..T.T..


aku pun x tahu nak jadi doktor ke nak jadichef balik msia ni..ma dah riso.. takut aku kurang study.. aku lagi3 lah riso kalau x cukup study nyebokkan diri ngan bende2 gini.. -___-
insyaAllah, kalau kita mudahkan kerja dan urusan orang lain, Allah akan mudahkan urusan kita..
fundraising utk support athlete's transportation yang mahal bagak kat moscow ni..-___-..
hope m1 champion again this year like SIG tahun lepas.. aminn.. hehe

there just toooo many things that happen to me since the last time updated this blog... tgk gambar messi pon dah naik menyampah dah.. hehe.. x pe la.. kite up satu cerita dulu..

teringat waktu pergi ke pasar beli ayam utk FR ni, bersembang dengan pakcik kazakhstan kat sebelah kedai ayam halal .. mula2 gua mmg lerr usha slek je, sebab malas nak layan, tapi sebab makcik tu siapkan ayam lambat sangt, terpaksa lah mengikutkna jugak..

pakcik - " hai anak muda, dari mana asal ? "
sy - " saya dari maysia pakcik"
belajar di sini?
sy - ya saya pelajar tahun 4 university bla bla bla..
pakcik -malaysia ? ramai musliman  da? sangat bagus.. 
sy - dalam hati ak, mantap gak pakcik ni, sebab malaysia mmg la kurang di kenali kat moscow ni..
pakcik -malaysia sangat tak mengiktiraf izraeli? 
 sy - sebab ke lemau-an russian language aku, agak lembap pick up di sini,,
 pakcik -jews2..yes islam, yes kristian, yes jews.. izrael.. nye lubish da?
 sy - oo ni yang pakcik nak cakapkan,
 sy - haah, kami benci israel ... pakcik sebenarnye tiada israel.. only palastine.. ^^
sy - "nye kogda izrael.. v mire nye izrael.. tolka falastin.. "
sy-pakcik pun x suka israel?
pakcik- sama2..kita kan muslim..(sambil tersenyum dan gaya memakse aku beli sayur die jual..)  ^^





ayam pon siap..  ak dan kawan2 yang lain pon mengangkat 26 ekor ayam beku membelah lautan salji balik dari pasar spartiv ke hostel semula..=P

balik2, terfikir sejenak b4 tido malam tu, punya lah orang luar melihat Malaysia benci dan ketuai segala benda yang bersangkut paut dengan israel..bile melihat kebelakaang, aku jadi malu sendiri.. apa yang telah aku lakukan utk menzahirkaan kebencian pada israel, dan kecintaan pada saudara di palastin? baru aku, kalau lihat budak2 skolah rendah  yang lain dok ber shuffle dalam kelas, anak muda togak arak, saudara saudari cikebung2 dekat kelab2, di mana sebenarnye kite dalam merealisasikan apa yang kita cakapkan.. moga aku lebih tabah dan kuat..
 
ya Allah kuatkan lah iman kami, terangilah hati kami dengan cahaya robbanimu yang tidak kunjung malap.. kepada Kau ya Allah kami memohon pertolongan dan tempat kami bergantung harap..

aminn ya Robb...

cycle baru dah start, subject therapy and urology.. somehow aku suka giles3 pada therapy.. so lagi la nak study best2 utk subject ni.. cikgu yang sama Dr. Rameev, ayng mengajar aku since 3 tahun lepas.. alhamdulillah hes my teacher again this time..
doakn ahmad syahir abu sahmah dimudahkan urusan nye ye.. di dunia jugak di akhirat..aminn..
utk kalian juga..
have a nice day dalam iman..!!


pen off..
=)

Tuesday, 6 March 2012

Ku rayu wahai cinta..

Cinta ini,
yang ingin kubunuh,
yang ingin kuabaikan,
yang ingin kupunahkan,
yang ingin kutinggalkan..

Cinta ini

cinta yang buat kubuta,
cinta yang buat ku'bahagia'
cinta yang buat kuLUPA..
cinta yang buat kulena,
 
Cinta ini,
tapi kenapa masih berat,
masih payah disisihkan,
masih kuat cengkaman,
masih kukuh terpasak,
nun jauh ddasar hati..
 
Cinta ini,
yang cintakan sang dunia,
takutkan datangnya mati,
walaupun sedar akan kembali,
namun terus buta2 dituruti..
 
Cinta ini,
moga terus terhakis,
moga terus terkikis,
putik2 cinta duniawi,
bukti kjahilan diri..

pencarian dan penantian,
akn tetap diteruskan,
mengintai hadirnya cinta hakiki,
anugerah dari Ilahi..

doa dan harapan si pencari cinta.. 
aminn...




Kulupakan dadaku dan kubelenggu penyakit tamakku, karena aku sadar bahwa sifat tamak bisa melahirkan kehinaan. –Imam Syafií





 
pen off.. 
Related Posts with Thumbnails