Wednesday, 30 September 2009

kata itu indah..


Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR.
Teman yang paling akrab adalah AMAL.
Pengawal peribadi yang paling waspada adalah DIAM.
dan sesungguhnya,
Bahasa yang paling manis itu SENYUMAN
=)

Sunday, 27 September 2009

The Zombie returned..



alhmadulillah..
semalam kick off utk Sechenov Futsal League utk 09/10 dilaksanakan oleh frod ...
zombi kampung pisang tahun ni maybe akan terus bermain dengan hanya 7 pemain..
since Ariff a.k.a Kumbang telah pon kami jual ke team HotDog.. semoga berbahagie beliau dengan team nyer..

1st match Zombie against newcomer, The Knights..
x seperti tahun lepas, debut Zombie dlm SFL tahun lepas dimulekan dengan kekalahan teruk pade Abang Zombi, which is Zibom,(5-2 kot kene), tahun ni we r determine to get a good start dan berharap agar diberikan lebih kekuatan untuk menempuhi match2 akan datng..Langkah kanan dimulakan utk season 09/10.. Kemenangn 7-0 meletakkan Zombie dipuncak persada liga (poyo sey ayat).frod dengan hatrik, Lim 2, prem n qaiyum with 1 goal respectively..(first time dlm sejarah penubuhan Zombi kampung Pisang dekat top of table..cam Burnley dapat rase jadik number 1,)

source: http://www.sfleague.net/

but after all, we just finished our first match.. n next match is not going to be an easy 1 since we are facing The Soleus, runner up for last year..
tapi kami adelah kami,,
dibarisi pemain2 yg byk makan, suke buat lawak bodo n suke ketawe2, Zombi tahun ni mensasarkan pencapaian utk layak ke Quarter Final season ni.. boleh ke x? harap2 lerr boleh..
cam abg faiq kate, riadah2 utk carik redha allah,,
sehat badan, senang utk beribadat..
kami pon cakap, insyaallah bang..
tu arr sebb kitorg suke gi usrah sebb our group best gile..=)
x saba2 nak start balik ..
=D

ok, off to kahov's open house now.. back to raye mode b4 kene study balik malam ni since selasa n sabtu depan ade pekse, physiology n biochemistry..harap2 baik2 aje..
amin..

da..salam..

pen off..

Thursday, 24 September 2009

when people forget ..

(tiada kaitan dengan keadaan penulis waktu ini harap maklum..(^_^")

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih.. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..


“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.
Surah Ar Rad


Surah Ar Ra'd
Apa benda nih detik hati Nabil.
Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.
“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA..” kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.


“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya...” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya..

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa
ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.


read dis...

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his
relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by
his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the
shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki
itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang
betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu
berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan
Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya
mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai
ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang
diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah
tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia
dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an,
which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low
voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will
have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara
yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.
Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from
Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement,
before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the
Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di
hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.


'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

May Allah bestow this favour on all of us._._,_.__

solehkah kite..

Dan kami perintahkan kepada manusia agar berbuat baik kepada orang tuanya.
Ibunya telah mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah.
Masa mengandungnya sampai menyapihnya selama tiga puluh bulan, sehingga apabila dia (anak itu) sudah dewasa, dan umurnya mencapai enpat puluh tahun, dia berdoa, "Ya Tuhanku berilah aku petunjuk agar aku dapat mensyukuri nikmatmu yang telah Engkau limpahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku dapat berbuat kebajikan yang Engkau ridhai; dan berilah aku kebaikan yang akan mengalir sampai kepada anak cucuku.
Sungguh aku bertaubat kepada Engkau , dan sungguh aku termasuk orang Muslim.

(46:15)

Ya Tuhanku, jadikkanlah kami anak yang soleh/solehah..
amin..

salam

Monday, 21 September 2009

detikkan hati...

salam,,
alhamdulillah, syawal dah pon menjelma..
suke seharian beraye,..
but hari nih, da back to normal balik..
=)..
2 syawal nih, ada kelas dah tadi pukul 12, medical care di hospital,, belajar pasal fever..
=D..terase seronok actually...
n sambung kelas histology sampai pukul 5..
alhamdulillah semuanya baik2 aje..
xkan nak expect lebih2 plak..=P..
diam x diam dah lepas dah ramadhan ..
cukup ke bekalan ramadhan lalu untuk aku bawa hingga ke ramadhan yg akan datang??
didikan sepanjang 1 bulan nih mampu bawak diri tabah melayar sisa kehidupan hingga ke ramadhan akan dtg?
um, antara yg aku terigt time abg rafiq cakap time mlm 1 syawal ari tu..
terdiam terus n baru segale encephalon tu nak berfikir tentang ini..
astaghfirullahalazim.. sedih rasenye..
mungkin terase diri masih begitu jauh dengan hakikat muslimin sejati bimbingan rasulullah..
harap diri ni terus tabah dan dikuatkan utk perjalanan yg tah berape lame jaraknye lg ni..
harap Allah pelihara seketul darah dlm diri ini agar sentiasa terus dekat denganNya dan tidak dilalaikan dunia..
abg rafiq kata entah berape percentage nyawa kite nih yg tinggal..
umm,sama2lah kite fikirkan ..
insyaallah semua pon dapat keredhaanNya..
aminn..
kepada sahabat2 di Malaysia, hargai dan bergimbara lah waktu2 masih mampu ya..=)
kepada kawan2 di sini pula, jgn sedih2..insyaallah ade sesuatu lain yg kite dpt dari pengalaman ini..=D..
ya tuhanku,lalukanlah hari2 kami dlm tahun ini dengan tenang..
aminn.

ingatan tulus ikhlas tidak lain tidak bukan
utk hati yg paling dekat dengan mulut yg berbicara dan jari yg menaip ini..
dan saudara2ku yg lain jua..


pen off..

Friday, 18 September 2009

kad raya.. -__-..


mungkin masih bukan rezeki utk beraye di kampung..
but its not d end of everything..
everybody has their own fight..
maybe i can say that im still in d middle of it..
what ever it is,
let me make 1 thing clear here,
that i wanna wish everybody,
family, relatives, friends, teachers ili anybody who knew Ahmad syahir bin Abu Sahmah u vsio musliman,
Salam Lebaran dan Idul Mubarrak,
10 jari saya susun memohon maaf zahir dan batin kalau2 sepanjang perkenalan atas dunia ini,
ade tersilap tingkahnya,
terlanjur bicaranya,
terkasar lakunya,
dan terlukakan hati2 yg x sepatutnya..
ampun saya pinta..
semoga sama2 kita dapatkan redha dan lebih lagi ihsan Illahi,
dlm perjalanan hidup ini..
semoga derapan langkah2 ke Ramadhan akan datang akan jadikan diri lebih bersedia dan baik dari Ramadhan yg sebelumnya..

aminn...

Ahmad Syahir bin Abu Sahmah..

p/s: Sorry ye x de salam perantauan dari sini ek ma n abah..=)..
mana tau klu de rezeki Caer try buat utk tahun2 akan datang..
haha..
=)..

salam...

pen off..

Wednesday, 16 September 2009

dream...

Cried a lot in my sleep last night..
-__-

Sunday, 13 September 2009

Someone i admired a lot.




admired this person a lot..
the head of Azmi n Associate...
One of the biggest law firm in Malaysia..
Dato' Azmi bin Mohd Ali..
someone who almost makes me persuaded Law for my degree..=)

(sorry for the video though..T.T )
video
video
video
even applied a scholarship for this one..
huhu..
but Allah knows better..
what is the best for each and everyone of us..
those are some advices he gave us during our short interview with him last 2 years..
(sebab terjumpe dlm lap top..=))
a good words with loads of motivations..
=)




pen off..

Friday, 11 September 2009

kehangatan raye?? haha


mungkin ke saye akan terase keseorangn time 1 syawal nnti??


beraye bersama saudara atau anak2 orang lain?


atau bakal saye rindui lauk2 dari umah toklah n mak tok??
makan besar bersama2 keluarga terchenta ?

memang terase jugak.. tapi apa kurangnye di sini??

ada mereke2 nih...

muke2 nih lagi....act ramai lg yg x de dlm gamba..

gaduh kaum?? x kot.. deeparaya pon x de masalah kat sini..
( yg kene pegang DAHI itu melayu ok.. nampak je cam india..saye ulang.. melayu..)
x pandai masak?? haih..
jgn di cabar cik jah oii...

malam raye kempunan tgk cerite movie dari malaysia??
download speed ??
=D



mmg agak terase jauh nun di seberang sane...
merindui setiap dari mereka..
tapi.......
aku pon tau yg diorg selalu ada mereke dekat di hati..dan jugak muke2 nih utk 5 tahun lg..
rezeki allah semua..
cakap ape??
Alhamdulillah...
=)
selamat membuat persiapan untuk Aidilfitri nnti..
dan jgn lupe jugak, 10 mlm terakhir Ramadhan yg sedang dilalui..
moga semua2 pon mendapat keredhaan Illahi..
amin...

salam..
(^^,)

(p/s: frod, amacam? x cukup laju lg tenet ??hihi)

pen off..

Thursday, 10 September 2009

abit different now..

terase life is a bit more challenging now..
need to work more to face this..
10 malam terakhir dah sampai..
cepat benar rasenye waktu berlalu..
hari2 disibukkan dengan dunie..
sampai bile?
sesuatu yg kadng2 aku pon jadik buntu bile fikirkan..
harap siratulmustaqim itu tetap didepan ..
aminn..
doaku tika ni,
harap2 diteguh dan ditetapkan iman,
didekatkan padeNya,
dan sentiase dlm lingkungan rahmat yg Esa...
amin..
amin..
amin.....

tomorrow is my off day, but there will be a biochem class with avdeeva on saturday morning..
so buat mase sekarng nih,
boleh la terase nak pergi solat jumaat dengan hati yg lapang tanpe riso..
cakap apa??
alhamdulillah...
=)

pen off..

Saturday, 5 September 2009

MUNAJAT RINDU

Pernah Kau berkata
Susunilah langkahmu pada Ku
Nantinya kaukan ku kejari
maka tersungkurlah aku ada satu kembara
kerana ku mengerti
Di hujungnya kau sedang menanti

Jua selalu Kau berkata
Hayatilah perutusan-perutusan
agar nanti,
Rindumukan sentiasa bergelodak
dan cinta kita mula mencari akarnya

Benarlah,
Pada coretan-Mu tersirap
bilah-bilah ketenangan
Yang ku kutip dicelah kepayahan
Namun tatkala keresahan dunia
mula membaluti
Kau hadiahkan kucupan syahdu
Melalui surat-suratMu
Langsung tenggelamlah aku
di lautan rindu
KataMu lagi,
Sujudlah padaKu
lalu ku tafakur pada noda seruMu
Lemas pada asyiknya menagih cinta

BisikMu jua
NamaMu ulangilah…ulangilah
Luahkan ungkapan cinta rinduMu
Walau gelita malam terus membungkus
Agar pantas,
SeruanMu ku sambut

Lalu jadiklah aku penyair setia
Mengarap puisi cinta
dan epilog cinta
Rindu menjadi satu
dan nama Mu ku kalung
saban waktu.




semoga terus menghayati Ramadhan..

ingatan tulus ikhlas tidak lain tidak bukan
utk hati yg paling dekat dengan mulut yg berbicara dan jari yg menaip ini..
dan saudara2ku yg lain jua..

never a weekend anymore

first class biochem..
hari sabtu..
9.00 am to 12.30 pm
located just beside d moscow zoo park..
bebetol sebelah bangunan faculty gue..
hoho..
lecturerku perempuan..
50s gitu kot..
lec pade housemate aku dari India..sekarang die dah 6th year..
senior2 pon de cite gak..
heard a lot bout her..
according to them..
shes 1 of d toughest lecturer for biochem..
da lerr subjek tu mmg asal kejadiannye pon da susa..
but 1 thing is that u'll learn la..
umm..
rase takut2 tu mmg ade..
but tried to be normal dlm kelas..
1 thing is,,
die kasik keje umah byk gile..
seriously byk..
x leh main2 byk sgt arr lepas nih..
say no to give up..
btw..
sape kate study kat russia senang?
pukul baru tau..

n nak cakap selamat berbuka puasa pade warga rumah
no 31 undan 12 tmn perling 81200 jb johor..
semalam makan byk gile orh..
so jgn lerr riso org kat sini x makan ke pe yerr..
=D..
till then..

pen off..

Wednesday, 2 September 2009

i'm back

finally got my internet..
haish..
surely,, i was a hard 1st week,,
like d other moscow student too..
u'll know when u're here..
n rite now..
with my new roomates, Ayie,,

we were both really in love with Cyberjaya Medical School...
haish..
byk faedah woo di sana,,
but its ok lah..
bersyukur dengan apa yg ada.,
n try ur very best yerr syahir..
go3..
btw wanna wish a very good luck to Mur,,
nxt week gonna be ur UPSR lerr ,,
jgn men2 sgt @ over confident yerr..
waiting for d chance to go n skype with fam ASAP..
n back to business now..
come on2..
=D..
wish me luck..
salam
Related Posts with Thumbnails