Tuesday, 28 December 2010

aku , pharma dan penghujung 2010....

salam..
almost 1 minggu x update ye??
sibuk juga nak menghabiskan colloq2 (test) pharmacology ..
mengejar puan bondarchuk, bagai menangkap ikan bilis dilaut biru..peh..
utk pharmaco, cik puan ni hanye membenarkan 4 orang membuat perikse dengan nyer pade satu2 masa.. jadi mampu ke anda bayangkan, cam mana beliau nak menguruskan 80 orang??
-___-..
mungkin aku lebih bernasib baik berbanding kawan2 yang lain,
sebb perlu tunggu 5 jam shj utk jawab, (penantian dalam 1 hari)
bayangkan yang pergi berulang alik dengan 1 jam perjalanan,
dan tunggu 4-5 jam sehari tanpa dapat menjawab,
ditambah hampa dengan 1 jam lagi masa perjalanan balik pulang ke rumah ,
dah hampir 5 hari menunggu, dan masih belum menjawab..
kalau lerr diri ni yg kene nangis woo...
(5x5= 25 jam.. habiskan masa 1 whole day menunggu. fuh3,,
moga Allah tabahkan hati2 sahabatku)

"maaf masa sudah habis, datang esok"

"saya kena hantar anak sy ke kelas, saya akan datang semula pukul 1ptg (5 ptg baru berlegar2 puan bondarchuk di lorong kelas barikadnaya tu.)"

dan beberape lagi kate2 nyer yang cukup menghancurkan hati student2 beliau yg nunggu berjam-jam malah berbelas2 dan berpuluh jam utk buat written test n oral xm tu..

moga2 dugaan ni Allah balas dengan limpah rahmatnya yg mencurah2 pada hati2 yg tabah ni..=)
aminn..

alhamdulilllah,, lepas n dapat dapat zachut(signature tanda anda lepas sume pekse utk sem ni) tu je, terus keluar, utk solat maghrib di kaki lima kelas,dulik la russian nak cakap ape,
dan x lupa juga sujud syukur sebb dimudahkan Allah utk lepas..

even tadi waktu menjawab, dipertengahan waktu solat asar,,
sebb x dapat nak keluar sebentar utk solat,
mula2 gelabah jugak,,cam ne nak buat ni en,,
wudu' dari zohor mmg alhamdulillah terjage lagi..
so aku solat asar di tempat duduk kerusi peperiksaan tu je ,
dah lerr bebetul depan meja cikgu..
hihi..menarik en??
-___-..
itu je yg terbaik yg dpat buat..

written test dan oral test, alhamdulillah dilepaskan dan dimudahkan..
sepanjang waktu menjawab, x henti2 doa dan baca ayat 1000 dinar, moga diberikan rezeki oleh Allah ta'ala dari sumber yg x disangke2..x sangke senang nak hafal,, try la try la..=)

ok sesi ke 2 kisah,
hidup akan datang utk at least 2 minggu ni,
oficially mule lah study week / 'rehat2' utk final microbiology,
2 minggu kosong, tumpatkan pale dengan shigella, borellia, laptospira, antracis,juga clostradium ,cik streptococcus comel jugak sepupu sepapat pathological microb yg ade atas muka bumi ni..
sampai 11 january tarikh final exam nyer, (doa2kn yer hati2 yang terbaca, membaca mahupun terpakse bace post ni..moga2 lepas dan dpat result cemerlang final ni..)
dan cuti sem lepas tu yg kosong dan x kemana2 pon bermula..(unlike last year ke NC, london, paris dll)
orang tanye nape x jalan,
malas nak melayan sebenarnye..
saye kate nak simpan duit utk kahwin,
kua3..
sebb mmg x de reason pon nape x jalan..
saje2 nak rehat di moscow nan indah dan permai ni..
permaikah??
persoalan yg perlu dijawab oleh perdana menteri russia sendiri..
-___-..


esok mulakan hari dengan ke 'balnitsa' (ospital)..
sebb dah 3 minggu flu dan fever,
igt flu gurauan cuace sejuk kat sini,
but cam dah lame semacam je, x pe la,
check aje risau infection,
x lerr kesepian insurance card dlm wallet tu,
x de org nak gune dia. 2 gambar menarik ni dari liyana nadia
masyaALlah indahkan kejadiaan tuhan..=)


pukul 2 ptg balik rumah,
siap2 bersedia di depan lap top atau mana2 computer berscreen gergasi untuk

MALAYSIA VS INDONESIA

final Suzuki Cup ..yeah..=)
go malaysia go go..
walau anda dikate menang 3-0 sebb pakai bomoh..
agaknye spain gune bomoh gak ke menang world cup??..haih.. (_ __")
x kire, all the best jugak...
rindu nak tgk bola sepak Msia dengan fuad like we used to do dulu2 di rumah,
hari ahad malam kot, pukul 1 di RTM ade siaran ulangan,hoho..
kami adik beradik penyokong malaysia sejati ketike naik dan jatuhnye,
khalid jamlus, tengku hazman, jugak rosdi talib..
uh3..ok cukup....
=)

dan lepas maghrib,
akan bermalam di rumah sahabat2 di toolskaya..
malam esok ade lepak2ing session,,keh3..
usrah gabungan dengan liqa' lain katenye,,
kene check mutabaah amal minggu ni ape khabarnye ye..
kalau x sehat, kene sehat2kan..
jasmani je nak makan gemuk arr,,
rohani nak makan jugak, kasi fight2 same2 tough..
huhu..

ok tu je la kot dulu,, haish,, panajng sgt la pulak, x pe2, ma surely pleasekan with this long long post??keh3.. should i put some benzodiazepines, barbiturates, anxiolytic, anti-epileptic, anti-depressant, general and local anestatic, opioid dan non-opioid analgesic, juga drug2 utk anti-parkinson dan those dari anti-psycotics?? x perlu la kan,,
sebb malam ni dah penuh da pale ngn puluh2 drugs tu utk pharmaco,,
rehat2 la skit,, 5 hari tido pukul 6 pagi?
mr panda hensem la gue jadik..
-___-..
rehat2 kejap la,,ujung minggu nanti start balik..i.A..=)
kopi secawan..
ni pon satu ciptaan tuhan yg indah jugak ni..hihi=)
utk ke2 ma n abahku..
anak soleh,
harap2 boleh=)i.A..

selamat n all the best pade semua,,
good luck utk jagaan dunia dan akhirat sume,,
study2 jugak, Al-Quran jgn lupe bace, abah saye kate..hihi
solat lagi la jgn tinggal..=)

good day utk semua, moga2 dipermudahkan segala urusan juga..


p/s: waa.lega dapat post jugak entry akhirnye,,
2010 dah nak abis,, ape dah aku buat setahun ni ye??
ush3, moga2 tidak lagho menjela..=)



pen off..

Monday, 20 December 2010

lelaki ini - Mas Afzal Masarudin..

keras2 hati lelaki,
tetap punyai waktu lembut juga rapuhnya,,
ketabahan dan kebergantungannya pada yg Esa,
ujian insan, dijadikan tarbiyah direct dari tuhan,
,,
aku juga x pasti kenapa dan bagaimana,
tapi disudut jauh, cukup tersentuh dengan kata2nya,
kemudian tangan gatal2 la cari2 related video di youtube,
terjumpa lagi 2,
..
tanpe diri sedar, dengan video ke3 ni, hampir bergelinang air mata,
kisah hidupnya dialun dengan bait lagu cukup buat aku tenggelam dengan perasaan sendiri,
terkenang dimana dan bagaimana pula duduknya hati dan diri ini..
...
17 disember 2010..
kembalinya beliau ke rahmatullah..
moga2 rohnya dicucuri rahmat Allah ta'ala..
lagi ditempatkan di Jannah bersama2 hamba2Nya yg soleh..

link ke blog beliau

mungkin mampu kita ambil ibrah dan pengajaran, moga2 jadilah ia amal jariahnya yg berpanjangan,,
i.A..



pen off..

Monday, 13 December 2010

Salam Benua - Usman Awang

video

MEREKA memisahkan kita
pasport visa wilayah segala tempoh nama
mereka merompak kita dengan undang-undangnya
peluru dikirimkan dalam bungkusan dollarnya
kita dipaksa memilih salah satu
dan kita mesti memilihnya
tiada jalan lain

Telah saudara pilih senapang dan peluru
banyak pemimpin memilih dollarnya
untuk ini saudara membasahi baju
rumput-merah sungai-merah
tangis anak-anak
darah rakyat tertindas

Saudara memerah kaktus melumat batu
menjadikannya minuman makanan
gadis-gadis bekerja debu pasir dandanannya
anak-anak kecil menyandang senapang
saudara menghitamkan langit menyelubungi
saluran minyak
setengahnya menyanyi di penjara
untuk pembebasan Palestin

Kami bertatih di sawah semakin kering
petani-petani mulai menebang hutan dara
permulaan kecil pada ketenangan segumpul awam
ketenangan yang di belakangnya memangkas kami
yang sedikit ini sedang belajar
dari tiap pengalaman saudara
dan pengalaman sendiri
kami memampatkan gerhana bulan mei
pada tujuan tempat
nusantara ini
Salam
tanpa visa
pasport
golf
warna
kemanusiaan rakyat
seluruh benua
Usman Awang
1970

p/s: deklamasi Abg Faiq melemaskan hatiku menyahut salam benua dari bumi sana pada malam itu..
Malam Musikal Apresiasi Kemanusiaan..


pen off..

Saturday, 11 December 2010

nota hati

Bukan diri tidak sudi,
jauh sekali melawan mahu,
suatu yg fitrah pada semua,
pasti tak terkecuali pada ku,
..................................
Dek terlalu banyaknya cela,

risau kau kelak berlalu hampa,
dalam samudera kehidupan,
kembaraan seorang nakhoda buta ,
..................................
Diri tak sebaik Hanzalah,

figura pemuda cinta setia,
mana mampu kuukir tinta,
berbisik kata bermain jiwa.
...................................
Jika mungkin menguntum kaseh,

kuharap mekar disiram iman,
yang takkan sirna ditelan masa,
janji cintaNya dusta
tiada ,
buat hamba-hamba yg bertakwa..
...............................
ya Robbi, tabahkan hatiku..









p/s: semoga lebih menjaga hati syahir ye..
yeah, all the best..you can do it..
insyaAllah.. (Al-kahfi 18 : 23 - 24)
aminn.=)


pen off..
Related Posts with Thumbnails