Monday, 29 November 2010

khalifah....hilangnye ia di dunia,

video
terase sangat yang betul2 hampir berjaye agenda 'si jahat' untuk menghilangkan pengetahuan generasi baru tentang apa yang mereka pernah ada...

perasan x, belum 100 tahun jatuhnye sistem khalifah??

jap2, tau ke kite, yg kite pernah ada khalifah b4 this??

cube kite bayang, sebenarnye kite ni, ada seorang ketua,, umat islam ni ada sorang ketua,, negara2 islam semua dibawah satu ketua.. satu khalifah..

tapi dia sudah hilang.. sudah hilang dari umat ini,

mungkin benar Dia di'hilang'kan oleh kuasa barat,

ataupun adakah dia terus di'hilang'kan oleh ummah ini sendiri?

x pon,cam mana dengan diri kita??

adakah kita terus nak menghilangkan ia??

x nak ada suatu figura yg memayungi kita, seperti mana2 86 tahun lepas??
x panjang mana pon tempoh tu,
tapi 'khalifah' dalam ingatan pemuda kita hampir tiada,

guys, kita DICURI/DIRAMPAS/DIAMBIL/DIHAPUSKAN/DIHANCURKAN sesuatu milik kita yang kita pernah ada weh..

masih x terase lagi??
mahu terus
bermandian maksiat berpegangan tangan,
berpesta ria bersuka-sukaan?

berbalik pada tajuk,

Khalifah....hilangnye ia di duniabuatSEMENTARA,
Rasulullah sendiri berjanji, ia akan pasti datang,

Kejayaan itu datangnye bagai kereta api yg sedang pergi,

sama ada kita mahu melangkah utk naiki,
atau sekadar melihat ia berlalu menjauhi,
kerna pada hakikatnye,
kereta api itu pasti menuju destinasi..


peringatan pade hati yang paling dekat dengan jemari yang menaip dan mulut yang berbicara,,
juga untuk sedare2ku yang lain juga..=)

p/s: exam pharmaco is approaching..doa2kn yang terbaik orh..
risau2..=)..
insyaAllah gonna do my best..
yosh... come on2..
=)


pen off..

Friday, 26 November 2010

sahabat saye dari sane..

hari ni , happy sgt3,
balik kelas tadi,
tengah dok tgk2 facebook,
tibe2 ym di buzz..
-"assalamualaikum"
-"apa khabar"
-"hi kawan"

agak x berape nak perasan,
sape lerr mamat ni..

-"kamu di mana sekarang"
-"di moscow, kamu??"
-"thailand di narathiwat"

terus teringat, ni nasroon ni..
groupmate waktu summercamp last august..
(otw to camp tapi tersangkut di KTM kepong central 1 jam..T.T)

nasroon 22 tahun x silap, salah sorang kawan baik yg baru aku kenal waktu tu,
cakap sebijik kelantan, n tingkah sangat sopan dan lembut, (terlalu mungkin)
mungkin sebb diri sendiri kasar dan x brape nak reti bahase,
buat aku cam terpegun kejap sebb jarang jumpe orang cam ni..
pkenalan yg sgt kejap b4 night walk malam tu,
cukup untuk buat aku rase selesa n rapat benar dengan nasroon,
mungkin sebb personaliti die ditambah dgn merendah diri buat aku rase sangat senng ngn dia,

sembang2 kejap tadi,
sihat baik2 aja,, jadi senior katenye..
juga sempat bcerite , sedang bangunkan rumah tarbiyah di narathiwat tempatnye,
3000 ringget harge rumah tu,(rumah apa yg kite leh beli dengan harge tu di JB?)
dengan barangn dalam disewa 170 ringget..
terus terbayang dalam fikiran,
macam mane keadaan mereke kat sane,,

Narathiwat, nama yang agak biase di telinga,
tapi adekah kita cukup peka?
ape yg 1st sekali terlintas dalam pale kite waktu denga ni?
ingat lagi pembunuhan di Narathiwat 2009 lepas?
10 jemaah yg sedang solat ditembak waktu solat..
pernah tahu ke kite??

namun tanah seperti itu melahirkan insan seperti nasroon..
masyaAllah,, sedih terkenang dengan diri dan tempat sendiri..
die yg sentiase senyum walau kaki berdarah dek susahnye night walk malam tu,
die ni jugak la sempat chat ngn aku malam ni hanye sebb tumpang tuan kedai punye wifi di satu kedai sana,
die yang kukenal..
semoge sejahtera selalu disana sahabat..


อัสสลามุอะลัยกุม...

ayat last yg dihantar b4 keluar..
terime kasih atas ingatan..
moga tali ini kekal dalam rahmat tuhan..
aminn..




pen off..

Thursday, 25 November 2010

kita malas membaca?

Suatu ketika dahulu Moshe Dayan (bekas Menteri Luar Israel), menyatakan secara terbuka cita-cita dan keinginan negaranya.(membina Israel Raya dari Nil ke Furat).
Dia mendapat serangan dan kecaman dari bangsanya, kerana mereka khuatir pernyataanya itu dibaca oleh bangsa Arab (umat Islam) dan rencana jahatnya diketahui. Namun dengan tenang ia menjawab serangan kaumnya, katanya: Tenanglah, pecayalah padaku, bangsa Arab (dan juga Melayu – penterjemah) tidak akan membacanya, kerana mereka tidak suka dan malas membaca”.
Inilah kenyataan pahit yang dimiliki suatu umat yang ayat pertama dalam kitab yang diturunkan kepadanya memerintahkan; “Iqra” (bacalah).
Ternyata mereka malas dan tidak suka membaca. Kalaupun membaca, mereka tidak pandai memahami, kalaupun memahami, mereka tidak bersungguh-sungguh dalam melaksanakannya.
(Dr. Yusof Qaradawi)

(share dari muntalaq.wordpress)
peringatan utk diri sendiri yg sgt kurang mmbaca dan ambil tahu..juga untuk sedare2 yg lain juga..=)
x leh malas2 lagi lepas ni..hihi

pen off..

Saturday, 20 November 2010

siape kite? (who is kto )

video

who IS Kto..??
как 'кто' по английский ??

kembara insan mencari tuhan..
=)

jumpe di sana..
hihi..



pen off..

Friday, 19 November 2010

nak satu..

antare keperluan dan kehendak..
mane satu,, aku keliruu..~~
alahai..
macam menarik..
but risau menyusahkan plak..
adeh..-___-
btw ade yg nak sponse??
kecil tapak tangan, nyiru saye tadahkan..
hihi..
dah2...
study2...


pen off..

Thursday, 18 November 2010

teruslah

teruskan berlari hinga keBOSANan itu BOSAN mengejarmu..Teruslah bertahan, hingga keFUTURan itu FUTUR menyertaimu..

Ya Allah kuatkanlah hatiku dan dekatkanlah diri yg jauh ini padaMu..
aminn..

mood-love sick..
(_ _")



pen off..

Tuesday, 16 November 2010

why hijab?

someone asking me,
why do muslim woman wear hijab?
dont they feeled burden and uncomfortable?
being watched by people all over the places..

umm.. to answer him,
im not very sure how to let him get the point without having wrong perception,

mungkin die masih baru dan x berape nak faham lagi,
risau juga kalau2 menjadi sebb dia makin salah faham dengan islam..

islam is care, and islam is love,
islam never ever oppress women's rights..
islam even protect muslimah with its beautiful way of life,

The Prophet Muhammad (peace be upon him), full of praise for virtuous and chaste women, said: The most precious thing in the world is a virtuous woman.
more article

ade yang kate,
dunia ini adalah perhiasan,
dan seindah-indah perhiasan,
adalah wanita..
kalau dia solehah..


p/s: selamat hari raya aidil adha to all muslimin n muslimah tak kire dimane juga anda berada, sama ada telah berkeluarge, janda, duda anak lima, sekalipun yg masih belum berpunya..
raya untuk semua..
moga mendapat ibrah dari kisah pengorbanan Ibrahim AS dan puteranya Ismail AS..
=)


pen off..

Sunday, 14 November 2010

pasak k____ ?

Allahu ghayatuna
Ar-rasul qudwatuna

Al-Quran Dusturuna
Al-Jihad Sabiiluna
Al-mawtu fii sabilillah asma amanina..

pasak siapa??

kau sahaja?
kalian semua?
atau kita bersama?

dunia juga jambatan ke akhirat bukan??..
terbaik untuk keduanya ..
harap dimakbulkan doa..
bukan ke tu lebih elok??
moga2 baik2 saja insyaAllah..
aminn..


pen off..

Monday, 8 November 2010

missing you

“Dan mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan (solat) itu sungguh berat, kecuali bagi orang yang khusuk” – al-Baqarah : 45

jelas sudah bukan?
walau kubur kita lain-lain ,
kau di bumi dan aku di marikh ke,
kau dan aku tetap milik Dia,
daraha merah kita tetap sama,

degilnya kita dengan agama,
sedikit pu tak  menyusahkan Tuhan kita,
tidak begitu sahabat?

terkejut waktu kau kata,
sejauh mana aku taubatpun,
rasa macam dah tak akan diterima taubat tu,
macam dah tak mahu percayakan tuhan?
drama kelakar apa yg kau cuba lakarkan ini?
sungguh aae yang menggoyahkanmu sampai begitu sahabatku,


doaku,
mudah2han kite diberi menyusuri jalan yang lurus dari yang bengkok,
daripada menyusuri jalan bengkok yang diluruskan dek butanya mata hati..
aminn..
Tidak ada sesuatu musibah yang menimpa (seseorang), kecuali dengan izin Allah; dan barang siapa beriman kepada Allah, nescaya Allah akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”. – at-Tagabun : 11


pen off..

Tuesday, 2 November 2010

=)

saye x tau nape,
tapi saye happy yg teramat sebb lepas test pharmaco,
lepas penantian 2 jam untuk satu peluang duduk bertentang mata utk oral test ngn dia..
kalau tahun lepas blog ni meriah dengan nama avdeeva, mungkin tahun ni naik pula nama mdm bondarchuk.. tu la nama cikgu pharmacology saye..-___-.. (takut2..)
harap2 Allah lembutkan hati die sampai hujung sem depan nanti..kasi lulus sama saye sumenye..
n pass semua control ngn cemerlang..
aminn..
pray 4 me ya..
=)

pen off...
Related Posts with Thumbnails