Thursday, 31 December 2009

kebodohan yg teramat tatkala detik 1 JANUARY 2010 menjelang...

Mahkamah putuskan perkataan 'Allah' boleh digunakan Herald Catholic Weekly bharian online

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di sini, sebentar tadi memutuskan bahawa perkataan "Allah" boleh digunakan dalam penerbitan Herald Catholic Weekly.

Hakim Datuk Lau Bee La membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman oleh Gereja Katolik. Permohonan bagi semakan kehakiman berhubung penggunaan perkataan 'Allah' dalam penerbitan Herald Catholic Weekly itu dikemukakan oleh Ketua Paderi, Tan Sri Murphy Pakiam.

Pada 16 Februari lalu, Pakiam, sebagai penerbit akhbar berkenaan, mengemukakan permohonan baru bagi mendapatkan semakan semula penghakiman selepas permohonan serupa pada 2008 dianggap bersifat akademik berikutan tamatnya tempoh sah permit penerbitan itu pada 31 Disember 2008.

Dalam permohonan semakan kehakiman itu, Pakiam yang bertindak sebagai pemohon, menamakan Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia sebagai responden, pertama dan kedua.

Pakiam, antara lain menuntut perisytiharan bahawa keputusan responden pada 7 Januari 2009 yang melarang beliau menggunakan perkataan 'Allah' dalam He-rald Catholic Weekly adalah menyalahi undang-undang dan perkataan 'Allah' bukan eksklusif untuk kegunaan agama Islam saja.sumber


sangat marah bile terbaca berite nih di bharian online hari ni, 1 january 2010.. mengapa mesti macam ni jadiknya?? x faham.. seriously x faham..haish.. betul ke ia di adili oleh orang yg haknya.. saya pon x tau.. bile fikir2 balik.. jadik berkecamuk rasa.. marah, geram, sumenye jadi satu..Sungguh pengetahuanNya lebih luas mengenai segala sesuatu ciptaanNya,, Dia yg maha mengetahui dan segala sesuatu..dan dia jugak la yg mengaturkan segala sesuatu.. semoga ternampaklah hikmahnya kelak..

amin..



hati yg menangis..

pen off..

Wednesday, 30 December 2009

2nd PPIM-RSC Medical Symposium 2010'


salam...
jumaat n sabtu nih ada symposium di embassy..
jgn lupe datang ye..
=D,,



http://2ndmedicalsymposium.blogspot.com/

insyaallah byk perkara akan di sentuh n kite pelajari dari sympo kali nih..
oleh itu,, jom pegi ramai2 ye..
=D..
salam..
pen off..

Thursday, 24 December 2009

lara dusta

perjuangn yg hilang satu per satu,
aku mahu terus senyum,
utk menutup kekurangn dunia,
utk melitup kelemahan hati,
utk menjadi insan ihsan,
tapi kenapa sering saja dihalang,
sering saja disalah ertikan,
kejujuran yg kadang2 memakan diri,
bila jujur,
juga disalah ertikan,
di perolok2kan,
lagi di lontar kata2 dusta,
normal utk diri sendiri,
tapi kolot dari pandangn org lain,
cuba di cari rasionalnye,
tapi satu pon x terjumpe,
mengape harus begini,
kejam manusia,
kejam pada hati2 yg tidak mau paham,
durh,,
marah yg x mampu dilontarkan,
terus terbakar x henti,
mungkin pernah aku cuba,
berharap dia muncul dan terus ilang,
dipujuk lagi hati supaya terima ,
yg itu memang lumrah manusia ,
dan dlm hidup itulah kenyataannye,
yang terus bersilih ganti,
satu demi satu episod suram,
terus mencarik hati
2 yg lemah,
dan akan ilang bile menjelangnye fajar pagi..

harapan yg x pasti..
mrah, marah, mrah, ...!!
arh, bodh sungguh,,
sang setan mesti tgh bguling2 ketawakan aku sekarang..
-__-

astaghfirullah...

pen off..

Monday, 21 December 2009

retak..

Pernah hati merintih,
pernah ia meratap,
pernah juga ia berdalih,,
mengapa semuanya harus begini,
terus menipu jiwa,
terus ditipu dunia,
x cukup diberi makan barangkali,
makanan rohani yg kurang,
ceh, camane jasmaninye mau diteguhkan,,

Tekad yg kadang2 memeningkan,
menjengah bak sepintas angin lalu,
datang dan hilang,
mau saja kau selalu disini,
menerangi sanubari yg gelap,
mlenturkan keengganan hati,
yg tak mau hipokrit,
dengan terus mau menjadi 'diri kita',
tanpa mengetahui bahawa,
diri ni sentiasa dlm keadaan itu,

Kerna hipokrit pada erti kata sebenar,
ialah apabila kita,
bermegah sebagai manusia ciptaanNya,
tapi tidak menjadi seperti yg dlm kalamNya,,
malahan terus terkambus dek permainan dunia..
Durh..

Astaghfirullahalazim,
ya tuhanku,
ampuni diri yg selalu lalai ni..
aminn..


pen off..

Wednesday, 16 December 2009

esok awal muharam ya..

salam semua..
esok new year ooo...
bunge api,,
hang out with frenz,
pertunjukkan sane sini,
celebration new year lerr katekan....
kite kan remaja2 moden..
kene lerr gini kan..
kan3??
new generation lah katekan..
fuiiyoo...
bla..bla...bla...
-___-..
mungkin ade yg menganggap sebegitu,,
tapi itu ke jalan yg sebaiknyer?
untuk mengexpresikan kesyukuran dan kegembiraan,
diberikan panjangkan sdikit lagi umur,
diberikan skit lagi waktu,
utk bersyukur dan memohon keampnn dariNya,,
skit je dik oii,,
x tau esok luse kite dipanggil,
x de sape yg tau, melainkan dengn izinNya,,
tu la kite kene prepare awal2kan??
tahun baru,
sambutan awal Muharram,
kite ade care kite jugakkan??
ma n abah saye pesan..
jgn lupe baca doa akhir tahun lepas asar,
n prepare pulak utk doa awal tahun lepas maghribnye..
isnin lepas ma da msg da..
mandangkan esok kelas anatomy abis pukul 3.30 ptg,
30 min b4 solat maghrib masuk,
kalau nak kite leh kumpul ramai2 kat anat building tu,
utk solat jamaah n bace same2pun bole...
terserah lah pade sume..
huhu..
jgn lupe bawak doanyer ye esok..
=)..

=D
PERISTIWA PENTING DALAM MUHARAM
1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16. Allah menjadikan 'Arasy.
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18. Allah menjadikan alam.
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20. Nabi Isa diangkat ke langit.

14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura:
1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
2.memuliakan fakir miskin
3.menahan marah
4.menunjukkan jln org sesat
5.mengusap kepala anak yatim
6.bersedekah
7.memelihara kehormatan diri
8.mandi sunat
9.bercelak
10.baca surah al-ikhlas seribu kali
11.solat sunat 4 rakaat
12.membaca
13.menjamu org berbuka puasa
14.puasa


ingatan tidak lain tidak bukan utk hati yg paling hampir dengan tangan yg menaip dan mulut yg berbicare ni..dan utk saudara2 saye sekalian jugak..
=D

credit to Deint : sangnyamuk.blogspot.com
thankz deint
=D

pen off..

Monday, 14 December 2009

sejuk kot..(oi maroz2..)

almost 1 week da x post anything..
actually a bit bz rasenye..
lately temperature semakin sejuk..
today was -20..
n tomorrow gonna be around -30..
ade kelas physio pukul 12.30 d barikat..
dis week jugak mesti prepare utk biochem mid year exam..
insyaallah lepas..
semoga dimudahkan..
aminn..
lately macam homesick a bit orh..
i oso dunno y ..
but selalu jugak duduk2 nteringt umah..
huhu..
saje ngade2 skit hati ni..
rase cam da lme x call umah,,
suare2 penaik semangt kat sana yg tersayang lame x didenagr..
huhu..hope dapat call cepat2 nnti..
=)..
actually byk nak tulis ni..
tapi since mase cam x cukup je..
later la kongsikan..
till then.,..

=)

p/s: cam ne lerr nak gi kelas esok nih. .. sejok3..agaknye tu la sebbnye kot,,
bile sembang ngn org russia nih, kite cakap sejuk la time summer dlm 3 ke 4 'c gitu, diorg bantai gelakkan. -30 ini rupenye winter moscow.. huish..davai2 russian winter..(_ _")
oi maroz2! (oh frost2)

sejuk kot..

almost 1 week da x post anything..
actually a bit bz rasenye..
lately temperature semakin sejuk..
today was -20..
n tomorrow gonna be around -30..
ade kelas physio pukul 12.30 d barikat..
dis week jugak mesti prepare utk biochem mid year exam..
insyaallah lepas..
semoga dimudahkan..
aminn..
lately macam homesick a bit orh..
i oso dunno y ..
but selalu jugak duduk2 nteringt umah..
huhu..
saje ngade2 skit hati ni..
rase cam da lme x call umah,,
suare2 penaik semangt kat sana yg tersayang lame x didenagr..
huhu..hope dapat call cepat2 nnti..
=)..
actually byk nak tulis ni..
tapi since mase cam x cukup je..
later la kongsikan..
till then.,..

=)

p/s: cam ne lerr nak gi kelas esok nih. .. sejok3..agaknye tu la sebbnye kot,,
bile sembang ngn org russia nih, kite cakap sejuk la time summer dlm 3 ke 4 'c gitu, diorg bantai gelakkan. -30 ini rupenye winter moscow.. huish..davai2 russian winter..(_ _")

Wednesday, 9 December 2009

we will not go down


WE WILL NOT GO DOWN
(a song for gaza)

AA blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze



A Song by: Michael Heart
Copyright 2009

nangis lah wahai hati...
jgn dikeras2kan hati ini,
doa dari jauh yg aku mampu takat ini,
semoga kalian tabah selalu,,
aminn..

sincerely from,
ur weak brother..

Sunday, 6 December 2009

terase..

“Berikan ilmu kepada akal supaya tahu. Suntikkan iman ke hati supaya mahu. Berjihadlah menundukkan nafsu supaya mampu. Insya Allah!”


terase ukup mendalam tatkala terlintas untuk memikirkannye..
tahu apa??
mahu apa??
mampu apa??

sekrang ni,,
ilmu yg ada aku
arahkan kemane??
iman yang ada aku jage ke tiap2 mase?? ,,
dan sudah ke jalan jihad ni aku laksanakan sepenuhnye..

persoalan ahmad kepade syahir hari ni b4 tidoo..


pen off..

Thursday, 3 December 2009

nak jumpe die..=)

Tuesday, 1 December 2009

pemikiran kau diserang mereka..



ape aku rasa??
tunduk malu dgn diri sendiri..

credit to http://nowwhytwo.wordpress.com/

Saturday, 28 November 2009

aidilAdha 09'

AMARAN!! POST INI MENGANDUNGI BANYAK KOMPILASI2 GAMBAR2 AIDILADHA O9' =)

AidilAdha,
alhamdulillah aku masih dipertengahannya,
cuma yg beza sejak 2 tahun lepas,
x ada rendang n serunding2 daging mcam kat kampung dulu,,
rindu tu mmg ada,
cuma maybe perlu di pupuk ikut peredaran usia ni,

AidilAdha 09 tahun ni,
ya samanya, sekali lg di sambut kat embassy Malaysia, di Russia,
mofsfilmovskaya ulitsa dom nomer 50,
yg bezanya tak macam tahun2 lepas,
tahun ni embassy turut laksanakan ibadah qurban di kedutaan,
25 ekor kambing biri2 selamat dengan sembelihannye,
sejuk pon sejuk lerr cek Jah oii..

ape yg adik nih tengok??

yang brader2 macho nih tengok???


ohh,, plaksanaan ibadah korban rupenyer..



yg bestnyer,
tahun ni, aku berpeluang utk join d club yg menguruskan kambing2 nih,
(cam pembunuh bersiri dah gaye..dont EVER try dis at home...)
dari melapah kulitnyer,,
sampai lerr mengagih2kan daging2 tu pade yg student2 n yg haknye,
kalau kat kampung,
mane penah diberi sekor kambing tu, n pandai2 lerr ko uruskan,
mesti group pakcik2 oldskul dengan seluar askar n topi mancing je yg settlekan kat blakang rumah tu,
masing2 struggle..=)
half way baru bai..

(hah, mane lagi yg nak disettlekan. bak mai sini..=P)

but kali nih, bukannyer 1 diberi, tapi tah berape belas gak lerr yg ditugaskan.,
bau memang power x yah cakap la,selamat x kena halau keluar dari metro(train) time balik tu,,

(Hazrul da cam zombi baru makan kambing dah gaye..)


alhamdulillah, seronok, dapat turun sumbangkan kuderat utk aktiviti ni.. almost 30 org kot yg sama kongsi bau kambing nih,(ape jugak lerr yg wadie buat tu..=))


(nabil hero yg bebetul keje kuat..=)..)


yg pisau patah,
yg terhiris jari,
yg tertakik jari,
macam2 ada, but alhamdulillah, selesai semua,
moga2 tiap2 titisan darah yg jatuh dari jari2 tu,
x lain tapi disertakan ngn keampunan Allah,
atas niat si polan yg terkena tu..
aminn..
=D
Kami ber3 Samurian batch24 dari Moscow nak ucap slamat hari raye aidiladha gak pade teman2 n warga2 SAMURA di Malaysia dan negara2 lain juge,,
nak hantar kat bharian x kuar..kat sini pon jadik lerr labu..=P
haha



K.A.M.I...


after all, alhamdulillah,,
sangat menikmati peluang yg Allah berikan nih,
syukran ya Allah,
moga2 tahun depan mampu lagi kite imarahkan..=)..
tidoo..
esok nak main futsal..
UMNO cup, bersama team Hot Dog..
=D..

later..
pen off..
salam

slmt ari lahir

happy birthday Nurul, yg ke 17..
Semoga panjang umur n murah rezeki …
lagi bertambah umur, lagi dekat kite dengan .....??
sedia2kn lerr diri kite nih yerr..
insyaallah..
btw Good luck sgt2 utk baki2 subjek spm ni..
sekit lagi dah nak abis ..
Semoga dimudahkan senantiasa..
=D

Sunday, 22 November 2009

caring...

C.A.R.E,,

something which is too subjective to be described,
a friend of mine told me that,
care is something that u need to show,
den i asked my self, is it,
if we didnt show that we care,
is that mean we really do not care??
just x mampu nak mengiyakan kate-kate tu bile 1st time denga ..
-___-..
maaf...


no lerr,,
perasan x sebenarnye kan,,
there are people who care but do not really show it in front of other people,
there are people who really care but never tell d others dat they really are,
n there are people who really really really care for others, but never stop thinking bout them,
n they are always in his prayer, everyday, every moment..

durh..
ok cukup...
tidoo..

pen off,,

Saturday, 21 November 2009

larii,,

huh,
lama giles x ade entry..
decided utk buat asatu malam nih macam manapon,,
as usual,,
hari sabtulah hari yg paling penat aku rasa dalam satu minggu tu..
bukan x redha..cuma berkongsi..=)..
act today was a bit different..

boleh kot klu aku cakap,
hari ni, 21 Nov 2009,
x pernh aku rase sepanjang hidup 19 tahun nih,
aku lari sebanyak hari ni..
seriously lari macam x sudah2 dari pagi sampai petang..
merentas desa kat skola pon x cam ni,,
class biochem at 9 a.m, pukul 8 baru bangun,
mmg terbaik arr..
(subuh abis kol 8.15..hehe)
siap2 sume, kol 8.30 baru kua bilik,
perjalannn biase 45 minit, pagi nih aku buat 25 minit beb..
lari sepanjang perjalann ke usrah lagi lepas kelas,,

lepas tu lari lagi dari usrah di umah abg awe ke tempat futsal..
kalah plak tu,,xde rezeki,, 3-2,
tahniah pade saye yg buat 1 own goal..
deflected from a shot, skit je terkena rectus femoris ni ,
n bola masuk,,
pengajaran,jgn bsenam sampai otot anda besa sgt,
nnti senng kene own goal if d ball is deflected pade anda..
(ok cukup sedikit lawak hambar disini)

balik futsal singgah makan kejap,
n lari gi balik rumah utk tgk real madrid's match ..
naseb baik real menang 1-0 although ronaldo x main..
huish..

namun pade penghujung hari bertuah nih,
saye just x mampu nak lari lagi..
masih x mampu lagi diri ni lari dari sifat marah..
walau dah dicuba tahankan,
still x mampu,
mungkin still x bagus dlm kawaln emosi ni,


mungkin sedikit mood terganggu agaknya,
lepas semua yg jadik hari ni,
"org yg paling kuat antara kite yelah yg mampu menahan dirinye ketike marah,"
tu arr abg faiq cakap tadi,
lemah sgt rasenye rohani nih,,,
x dibagi cukup makan ke,,
haish..


bile last sekali awak bgn malam utk solat mlm,
last sekali awak istiqamah puasa sunat,
last sekali awak letakkan skit harta utk tabung2 yg menunggu,
last sekali awak lafaz puji2an kat yg satu ni,
n last sekali awak titiskan airmata utkNya?
ko tanye arr diri sendiri kur..


ya tuhan, kuatkanlah hati ni,,
jadi aku org yg menjaga agama ni..
x tinggalkan pape yg disuruh, apetah lagi buat pe yg ditegah..
aminn..

last skali,
tahun baru da nak masuk,
azam taun baru ni,
syahir control marah,bukan marah control syahir..
yeah.. sounds nice..
baru bersemangt nak laksanakan..
aminn..
k kne carik doa awal n akhir tahun cepat2 ..
n x lupa gak,
tahniah mur dpt straight ..
ure d best arr bro..jgn mintak yg bukan2 sudah..
=D
later ,
chau cincau....
salam..

pen off..

Sunday, 15 November 2009

daripada pinjaman kepada hak milik..

it has been a while since my last post..
a bit busy lately..
n tiring too..
alhamdulillah, managed to pass cranial nerve control last thursday,
facial, vagus n trigiminal yg terpilih utk aku..
waktu oral test tu, seriously rase my b.p da up to 160..
sgt2 cuak sampai getar2 lutut,
even lepas pass, time nak kemas beg, jari still susah nak tarik zip beg utk ditutup,,

x pernah2 sir anatoly pendingkan ramai student die sampai 2 minggu..
daripada seluruh kelas, setakat nih, cuma 2 je yg alhamdulillah lepas since last 2 week,
all d best pada semua utk try minggu ke3 ni ya.
insyaallah baik2 aje..
ok enough pasal anatomy,

now pasal biochem,,
wait, pesal macam nerdy sgt je entry kali ni,
haish, ok to make it short about my biochem,
sebenrnye biochem sgt menguji kesabaran dan memerlukan kekuatan,
disamping keberanian utk bertentang mata dengan madam Avdeeva dlm kelas..
itu yg saya dapat rasekn,takut..

balik2 asyik2 takut pade bende2 dunia je,
bile lerr dapat aku rasekan pulak ketakutan time wat jahat,
mengigil n terketar2 just like when i did those xm..
mungkin itu indicator terbaik yg tunjukkan
diri ini masih jauh dari muslimin yg syumul tu..
belum menyeluruh lagi maybe?
harap agar sentiasa dimudahkan dlm mengejar yg didunia,
tanpa sesekali menginggalkan yg hendak dikejar dikehidupan seterusnya,,

sedikit perkongsian dari bro usrah gue,

cam ne klu ade org kasi pinjam ferrari, psatu dengn hanye pandu kete tu dengan cara yg betol, mamat tu kasi kete tu n jadik milik n hak mutlak ko." gempak x?? mak aii aku cakap.. gempak gile kott.... ade ke yg sepemurah tu nak kasi bende2 gitu.. pergh..kalau la bebetol ade..aku nak rapat n kawan ngn mamat tu arr..leh dpt byk2 bende.. sebenrnye ade lerr beb..

katenye," sume yg ada pade kite kat dunia nih sebenrnye pinjaman,, betol x??"
aku jawab "betolla bang..gue stuju2"
"cam mane nak jadikkan tu sume hak mutlak milik kite sendiri??
"
aku jawab "uhh..aa...umm..blurr.."
x dapat cari satu jawapan pade soalan yg mudah, bicara pada hati sendiri..

"kalau harta dan nikmat2 pinjaman tu kite gunakan pd jalan allah, automatically akan 'diconvertkan' jadik korang punye pahala..setiap nikmat langkah2 dapat melangkah menuju ke sekolah, utk jari2 mampu mennyuap makann ke dlm mulut," badan sehat, dapat kuatkan badan utk study n ibadah..dah dapat pahala..free2 je Allah kasik..
daripada pinjaman kepada hak milik.."



terbukak jugak la pale n fikiran aku yg kusut nihdenga..
harap terus meresap dlm hati ni ..
aminn..

cam panjang je kan post kali nih,,
x pe la.. abaikan,
hope klu de time n rezeki nak post kat blindsite nih lagi next week,
ade lerr tuh,

to Ahmad Fuad bin Abu Sahmah gluck utk ur a level xm.. utk my 1 n only lovely sis, Nurul Atiqah binti Abu Sahmah, gudluck for ur SPM,, u can do it.. semoga diterangkan hati n sume 11 tu dapt cam ne yg diinginkan, to Ahmad Fadzli bin Abu Sahmah, gluck 4 ur final xm..jgn main byk2..=P to Ahmad Murtadha bin Abu Sahmah plak, gluck jugak for ur UPSR punya result nih, hope that everything will be just fine for you ya.. take care sume..to ma,congratulation..got promoted rite..hehe..
abah yg kasi tau dat day time call die..

=D

hadiah sume claim kemudian ye..
sekarang nih,abg kasik ur kupon dulu utk claim next year ok..
hihi..

bye for now..

later..
salam..

pen off...

Tuesday, 10 November 2009

sape hafal sume 206 bones in human being??

At birth a newborn baby has over 300 bones,
whereas on average an adult human has 206 bones ..
we memorized in in 1 week,
(these numbers can vary slightly from individual to another.
tanye tu tanye nih, pung pang pung pang sume leh jawab,,
kire master abis la kalau bab2 nih,,
tapi,,,
how about this 1 ??
something yg kite belajar since dari darjah 1 sekolah,
cam susah je nak igtkan??
for me la,,
org lain maybe senang je kot..
nak x try ingat2 balik??
=D

99 Nama2 Allah yg indah..

ingatan tulus ikhlas tidak lain untuk hati yang paling dekat dengan jari yang menaip dan mulut yg berbicara ini,, juga untuk sedare2 sekalin jua..
=)..
salam..

pen off..

Thursday, 5 November 2009

suggestion utk SMSA latest nih..

line up yg saye rase boleh diharap utk SMSA election kali nih..

sokongan anda sgt mereka perlukan,

1)pres: Suzuan Hafizan 4th

2)V.Pres : Shahrul Azreen 4th

3)Sec: May Shi 4th

4)V.Sec : Shareen 4th

5)Treasurer: Yan May Chau 4th

6)V.Treasurer: Saravanan Raj

7)Sport:Ganesh 4th & Jijah

8)Welfare : Ammar Ahmad 3rd & Larvin 4th

9)Academic: Ashiq 5th & Chi keong 4th

10)Cultural ; Wan Hasifi Amin 3rd & Farhan 5th

11)Media: Jazlan 4th & Girish 4th


=)



klu mereka baik sokong lerr mereka,
klu mereka salah, betolkan lerr mereka yerr..
semoga SMSA terus bertambah baik
=)

Tuesday, 3 November 2009

tabah selalu ya

tadi seorg sahabt seperti dlm masalah,
aku jadi kasihan, sedaya cuba mahu membantu,
namun mungkin terlalu kuat ujian itu,
hingga perlunya waktu2 utk bersendiri,
apa2pun, mungkin inilah yg cuba aku kirimkan..
moga2 tabah selalu..
(cebisan nota utk peringatan diri sendiri juga..)

Monday, 2 November 2009

hadiah PENAMPAR

hari ni birthday 'kawan2' saye..
kelas pagi td, group medical care aku join ngn group aimi n nana,
dari 12 org group aku , aku sorg je lerr selamat sampai kat hospital rosalima tu,
lg 11 mungkin syahid di atas katil ke pe,saye pon x tau,
group nana 4 org, nana, nadhir musab n ayu.
lepas abis kelas, aimi mintak hadiah,selamba die je en..
nak kene lesing tu..haha..
aku cakap la aku ade adiah utk die,
hadiahnye satu 'penampar'..
bulat gak mata die time denga first time aku cakap tu,,
act, bukan nak tampar bebetol pon,
haish..
x pasal2 batal air smayang aku..
papepon, kisah ni, anggap lerr die satu hadiah hari lahir ko yg ke 19 ye mi..
semoga panajng umur dan murah rezeki..
gitu gak pade nana..=)
(mereke kongsi hari lahir yg sama..)
selamat hari lahir kalian..

Ada seorang pemuda yang lama belajar di luar negeri kembali ke tanahair dengan angkuh dan sombong. Di dalam benak kepalanya telah lama tersimpan 3 pertanyaan yang dianggapnya tiada siapa yang boleh menjawab.
Satu hari beliau bertemu seorang imam tua di kampungnya.
Pemuda: Pak imam apakah boleh menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?
Pak Imam : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan kamu!
Pemuda: Pak imam yakin? Profesor dan banyak orang pintar yang saya tanya tidak mampu menjawab pertanyaan saya.
Pak Imam: Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya, insya'Allah.
Pemuda: Saya ada 3 pertanyaan
1. Kalau benar Tuhan itu ada, tunjukan kewujudan Tuhan kepada saya?
2. Apakah yang dinamakan TAKDIR?
3. Kalau syaitan diciptakan dari api, kenapa mereka dimasukkan ke neraka yang dibuat dari api,tentu tidak menyakitkan buat syaitan, sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?
Dengan sepontan Pak Imam tersebut menampar pipi si Pemuda itu dengan amat kuat.
Pemuda (sambil menahan sakit) : Kenapa pak imam marah kepada saya?
Pak Imam : Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawapan saya untuk 3 pertanyaan yang awak tanyakan kepada saya.
Pemuda : Saya amat tidak faham...??
Pak Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit dan pedih...!!
Pak Imam : Jadi awak percaya bahwa sakit itu ada?
Pemuda : Ya....!
Pak Imam : Tunjukan pada saya ujudnya sakit itu atau macam mana rupanya?
Pemuda : Tak boleh pak imam...!!!
Pak Imam : Itulah jawapan kepada pertanyaan pertama awak, kita semua merasakan kewujudan Tuhan itu tanpa mampu melihat kewujudanNya.
Pak Imam : Adakah malam tadi awak bermimpi atau telah tahu saya akan menampar awak?
Pemuda : Tidak....!!?
Pak Imam : Apakah awak pernah terfikir akan menerima sebuah tamparan dari saya hari ini?
Pemuda : Tidak....!!!?
Pak Imam : Itulah yang dinamakan TAKDIR!
Pak Imam : Terbuat dari apakah tangan yang saya gunakan untuk menampar awak ini?
Pemuda : Kulit dan daging...!!!
Pak Imam : Terbuat dari apakah pipi awak itu...?
Pemuda : Kulit dan daging....!!!??
Pak Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Sakit dan pedih....!!!?
Pak Imam : Itulah...! Walaupun Syaitan terbuat dari api dan Neraka terbuat dari api, Jika Tuhan berkehendak maka Neraka akan jadilah ia tempat yang menyakitkan untuk syaitan....walaupun sama unsur asalnya...!!
Pemuda : Allahuakbar!

dengan satu tamparan je,..=)



Alangkah sia-sia hidup dirasa..
andai ruang fikiran hanya isian dunia semata,
Alangkah ruginya usia yang pergi..
andai amalan bukan untuk alam abadi.'



kredit to acap sdar=)..

pen off..

Friday, 30 October 2009

janjiNya

"maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan"..
(94:5)


Dia dah katakan dah tu..
sabar2..
insyaallah baik2 aje..
kadang2 hikmah tu ade sgt dekat dengn kite bile kite rase ianya begitu jauh sekali..
=)

ditujukan tidak lain tidak bukan pada hati yang paling dekat dengn jemari yg menaip dan mulut yg berbicara juga pada saudara2ku jua..
..

pen off..

Monday, 26 October 2009

masak2..

salam..
ade gak mase nk update kat sini..=)
yesterday, we did our so called open house ..
huhu..
not many people were invited pon..
just kengkawan batch je..
mungkin sbb tenaga pekerja yg kekurangn..
kami lelaki ber8 cube membuat segale yg terdaye lerr..
kawan2 yg lain sume kat hostel lain..T_T
fizu, naz, apiz ayie, bedek,wadie,bota n me..=)
sume budak2 A-level yg hebat2 lagi mantap2 otaknye xcept 4 me..
adeh..ok abaikan...but we did get along together n alhamdulillah,
itu yg penting=)


mee kari dari fizu n wadie, sayur campur dari naz, , lengkong , 'the bota special' (potato with cheese n eggs) dan jugak nasi tomato dari bota, chickn biryani from ayie abdul n me also ice lemon tea, noodles dari apiz n bedek,

penat jugak rasanye, but bile tgk org senyum n ketawe pade hari tu,
boleh cakap terase hilang kejap penat2 tu..

3 hari, saye hanye tido 6 jam,mula dengan prepare utk biochem class on saturday, so d night b4 kene prepare baik2..end up ngn tido 1 jam b4 kelas..straight dari biochem gi futsal plak, lose both matces h to legend n Zibom, 3-1 n 2-0 respectively, n sampai rumah pukul 10 mlm, siap2kan skit utk barang2 masakan, esok early in d morning baru start masak, kemas bilik since event nye buaat di bilik 802 ni..hihi

from my part,pengalaman baru actually...
seronok time first2 plan kene buat nih..hihi,,10 ekor ayam tu,we decided utk masak biryani, started at 8 n finished at12 noon..
cepat gak masaknye... ayie blender 4 kilo bawang sampai nak kering lacrimal gland die.merah2 mate..huhu.
thank to KUMOSC (umno student association moscow chapter) sebb kasik pinjam belanga besa..

sedaye upaye lerr
sebenrnye kurang sampai time nak gaul tu,sbb belanga nyer tiggi sgt, so terpakse jinjit kaki time nak masak dan seriously sgt melenguhkan,-___-..

ramai org yg datang, siap bawak buah tangn lg, last2 hampir ade 10 biji kek kt bilik ni,buah2 n macm2 lg..
terime kasih sume..=)..
alhamdulillah, sampai jugak hajat hati nak masak utk diorg.. huhu.. maybe later free2 kite masak2 lah lagi yerr..

pon nak mintak maaf klu de kekurangn time majlis ni ye.. sorry sebb maybe bilik tu kecik skit utk 50 org masuk sekli gus,but pape pon,terima kasih sebb datang..
(nnti masukkn lagi gamba2 time ni ye=)

btw next week ade 3 control, biochem saturday, physio on tuesday n thursday utk anat..hope sumenye bjalan ngn lancar..
moga2 hati terang n kuat igtkn time nak jawab tu..
aminn.

cukup la tuh utk kali ni,
sbenrnye cam da lame x post anything, kire bayar balik la nih ye ma..
haha=D


a give from my ma..rindu2..
kirim salam sume=D

pen off..

Thursday, 22 October 2009

jalan ini..

saya harap saya mampu berubah..
pasti ada hikmah segale yg terjadi ni..
kuat3...
aminn..
nak jadi pelajar yg rajin,
anak yg soleh,
dan mukmin yg baik..
aminn,,

kaca yg jernih tu lawa,
tapi mudah je nak dicalarkan,
saye x nak jadik mcm kaca,
cantik di luar,
rapuh segala sesuatu di dalam,

tiram yg berlumut itu jijik,
tersimpan sepi didasar laut,
saye nak jadik mcm mereka,
kukuh kejadiannya,
baik isinya,
dan berharga bagi yg mengetahuinya,

kadang2 hati bagai mahu titiskan seribu tangisan..
saye x mau jadi lemah,
mungkin akibat komplikasi gangguan emosi dan kekurangan diri,
tapi saya ada agama,
ada pencipta,
dia yg lebih tahu segala...
sungguh kuharap diri tabah.,
amin...
senyum..


pen off...

Sunday, 18 October 2009

internt2

sindrom 5 hari tanpa internet..dan masih x de internt lg ..
mmg lerr keperitan yg nyata..
betape internet-dependent life yg kronik..
durh..
kene kurangkan2..=D
semoge selamat perikse histo esok..
dan jugak nternet ade esok
aminn..

pen off

Sunday, 11 October 2009

love

terperasan a part of slide show waktu open house di embassy organized by PPIM n KUMOSC tadi,
there was a ques,

SOMEWHERE I BELONG..

the answer?

D' Eternal Love,

betul ke kite betul2 kenal ia?
kite tepuk dada tanye iman..

pen off..

Friday, 9 October 2009

jgn menyerah...

Tak ada manusia yang terlahir sempurna,
Jangan kau sesali segala yang telah terjadi.

Kita pasti pernah dapatkan cubaan yang berat,
Seakan hidup ini tak ada ertinya lagi.

Syukuri apa yang ada hidup adalah anugerah,
Tetap jalani hidup ini melakukan yang terbaik.

Tuhan pasti akan menunjukkan kebesaran dan kuasanya,
Bagi hambanya yang sabar dan tak kenal Putus asa..

InsyaAllah

Thursday, 8 October 2009

senyum..

Syahir,
Selalu ikhlaskan senyummu,
namun cubalah selagi mana kau termampu,
Senyumlah walau ianya sukar bagimu,
Senyumlah walau ia sebaliknya dalam dirimu,
Senyumlah walau ianya hanya satu ukiran palsu,
kerna mungkin dengan itu mampu mmbantu pd yg perlu


Senyumlah kerna ianya sedekah mulia,
Senyumlah kerna ianya hadiah berharga,
Senyumlah kerna ianya penghapus duka,
Senyumlah kerna tanpa ia,
hidup kurang ertinya,



Senyumlah kerana tabah manusia,
letak pada senyuman tika dukanya..

bole2.. try ur best kur..

God please bless me with love n guidance...
aminn...
=)

pen off..

Tuesday, 6 October 2009

notes utk neuro n brain. ...





credit to eyeda for the notes..
fresh from d Land of Stalingrad...
copy if u feel like learning it..
=)
sorry lambat post ni..
-___-..
salam..

pen off..

tersudut mangu..

pabila dirimu inginkan sesuatu yg berseri cahyanye,
sesuatu yg dapat menerangi hidup depanmu disana kelak,
janganlah kau takabur kalau kau rasa kau telahpun menemuinya,
ingatlah bahawa nur itu adalah anugerah,
utk setiap manusia,
disudut hati itu tersimpan ia,
yaitu kiriman dan pemberian dari sang pencipta,
bagi sesiapa yg dikehendakinya,
tetaplah maju dan teruskan perjuangan,
mengejar kebahagian dunia akhiratmu!

Mungkinkah dapat kita cari cahaya itu di dalam kegelapan..
sesungguhnya aku cuba mencarinya..
dan masih terus mencari,
tetapi mengapa hati ini selalu berbolak balik,
jiwa ini sentiasa dihimpit pelbagai rasa..
pabila ingin berubah,
ada shaja yang datang menghalang..
sesungguhnya aku terima ia ,
sebagai dugaan yang tetap akan dihadap,
kerana percayalah,
sungguh janji yg maha Esa itu benar belaka.

(sekali lagi)

p/s: anatomy oh anatomy...
-___-
gluck2 kur2..
=).


Sunday, 4 October 2009

,.,.,.,.,.,.,.

marah itu sungguh memenatkan,,
dan sgt susah nak dihilangkan,
apatah lagi nak mengawalnye...
geram sgt3 rasenye bile fikirkan balik..
argghh...
i'm the worst when it comes to express my anger..
to show that i'm not satisfy with something,,
........

sy hanye diam bile marah,
hanye akan menjerit dlm hati..
hanye berbicara dgn diri,
luahkan segala yg x puas pd diri sendiri..
kerane diam tu mungkin satu jalan yg paling baik bg sy,
agar x de sape2 yg disakiti..
-___-

Saturday, 3 October 2009

ya lublyu biokhimiyu..(pulakkk)

alhamdulillah..
finished my 1st controlnaya rabota (test) for biochemistry just now..
our biochem class going to be held every saturday, from 9am to 12pm,
almost 50 min from my hostel..

biochem is d subject that i scared d most..-___-
each every friday night, i slept at 4am..
every week since d first class started (4 weeks ago)..
to prepare for the biochem on d next day,
bcoz,the lecturer will ask questions about the things taht ure going to learn that week,something that u still dunno but u need to know or other wise she will be so angry and spoil d mood for the whole day,,

just now, when i woke up in d morning,
i felt xzly d same like d morning for first SPM paper,
seriously damn scared...huish..
my lecturer, madm Avdeeva,..
each everytime when a senior came to me and asked,"bro,who is ur biochem lec?"
surely end up with a big "HUISH, study hard la bro..hahahaha"
-____-

she teaches us very well, and during d xm, asking a very tough ques too..
hopefully i'll not fail n repeat this sub for next year,huish..
coz somehow , there are a few seniors who failed and being asked to retake this subject in their third year..susah orh..

pray 4 me k..=)..
wish everybody a good day too..
enjoy ur life to d fullest with d true way of life as guided=).
salam..
=D

Wednesday, 30 September 2009

kata itu indah..


Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR.
Teman yang paling akrab adalah AMAL.
Pengawal peribadi yang paling waspada adalah DIAM.
dan sesungguhnya,
Bahasa yang paling manis itu SENYUMAN
=)

Sunday, 27 September 2009

The Zombie returned..



alhmadulillah..
semalam kick off utk Sechenov Futsal League utk 09/10 dilaksanakan oleh frod ...
zombi kampung pisang tahun ni maybe akan terus bermain dengan hanya 7 pemain..
since Ariff a.k.a Kumbang telah pon kami jual ke team HotDog.. semoga berbahagie beliau dengan team nyer..

1st match Zombie against newcomer, The Knights..
x seperti tahun lepas, debut Zombie dlm SFL tahun lepas dimulekan dengan kekalahan teruk pade Abang Zombi, which is Zibom,(5-2 kot kene), tahun ni we r determine to get a good start dan berharap agar diberikan lebih kekuatan untuk menempuhi match2 akan datng..Langkah kanan dimulakan utk season 09/10.. Kemenangn 7-0 meletakkan Zombie dipuncak persada liga (poyo sey ayat).frod dengan hatrik, Lim 2, prem n qaiyum with 1 goal respectively..(first time dlm sejarah penubuhan Zombi kampung Pisang dekat top of table..cam Burnley dapat rase jadik number 1,)

source: http://www.sfleague.net/

but after all, we just finished our first match.. n next match is not going to be an easy 1 since we are facing The Soleus, runner up for last year..
tapi kami adelah kami,,
dibarisi pemain2 yg byk makan, suke buat lawak bodo n suke ketawe2, Zombi tahun ni mensasarkan pencapaian utk layak ke Quarter Final season ni.. boleh ke x? harap2 lerr boleh..
cam abg faiq kate, riadah2 utk carik redha allah,,
sehat badan, senang utk beribadat..
kami pon cakap, insyaallah bang..
tu arr sebb kitorg suke gi usrah sebb our group best gile..=)
x saba2 nak start balik ..
=D

ok, off to kahov's open house now.. back to raye mode b4 kene study balik malam ni since selasa n sabtu depan ade pekse, physiology n biochemistry..harap2 baik2 aje..
amin..

da..salam..

pen off..

Thursday, 24 September 2009

when people forget ..

(tiada kaitan dengan keadaan penulis waktu ini harap maklum..(^_^")

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih.. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..


“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.
Surah Ar Rad


Surah Ar Ra'd
Apa benda nih detik hati Nabil.
Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.
“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA..” kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.


“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya...” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya..

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa
ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.


read dis...

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his
relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by
his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the
shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki
itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang
betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu
berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan
Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya
mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai
ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang
diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah
tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia
dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an,
which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low
voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will
have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara
yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.
Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from
Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.


Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement,
before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the
Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di
hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.


'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

May Allah bestow this favour on all of us._._,_.__
Related Posts with Thumbnails