Thursday, 9 April 2009

geraammm....

jgn bace sebb nih cume satu lagi episod bosan yg blaku dlam idop aku hari ni...
entah lerr..

Haih,..khamis2..pekse yg sangat2 lerr x menyenangkan kepale aku..after all ok gak lerr...tadi pekse anatomy..topic respiratory n urogenital system...kami pon struggle lerr study2 bende2 tu sume..usha2 buku teks,usha2 atlas,usha2 video anat,usha nota sane, nota sini,
so malam td tido pon lewat skit lerr..bile tibe turn aku,aku pon masuk lerr tempat pekse tuh,


3 level utk exam nih,
pointing test,
MCQ test,
n oral test..

mcq lepas ngn senang..bile tibe time nak buat utk pointing test,
aku pon diri lerr sebelah sir aku tuh,namenyer sir Anatoly Ivans. tatkala budak2 kelas lain sume pointing da nak dekat 10-20 bende, dengan cg aku nih, die tanye 3 soklan je kat aku..lateral part of kidney, minor calyx ngn cervix...dari da nak dekat 100 pg tuh, die tanye 3 je..x cam panas plak aku..budak Svetlana pon pointing lebih 20 part, ni die kasi 3 je..frod tgk aku pointing gelak2 je..salah skit nnti sir buat muke..lepas abis turn aku,saje je aku try wat pointing sekali lagi,nak sedapkan hati..ade yg suke, ade yg sedih..macam2 la ekspresi muke yg aku leh tgk dlaam building anatomy pagi tadi..


den masuk plak part oral..sorang demi sorang name dak2 die panggil..kene gi depan die,cite2, lukis2, n xpain2..diorg pon jawab lerr kat depan..skeletopy, wall, border,margin, arise part, dan segale2 nye lerr ler..bile tibe turn aku je , die selambe skip gi name orang lain..mak aii..panas lagi aku tadi dalam kelas..n turn aku hanye tibe lepas sume org da abis..aku x tau pesal tapi tu yg jadi tadi..perasaan tgk seorg demi seorg menjawab soklan2 yg die kasi..ade yg dapat, ade yg x dapat jawab, sangat menyiksakan jiwa..wat hati aku yg da sedia kala kecik ni bertambah2 lerr kecik..takut gile..gelabah semacam..paul yg kat sebelah aku cube tenang2kn aku..but sebb aku da wat muke tanpa disedari kat die..haha..so die pon paham lerr aku tgk tensyen+bengang..

my first attempt was sux.. "Akhmed, explain to me about this part(malas nak sebut)"..arrghh shit..dlm hati aku..tu lerr plak part yg aku terlepas nak study..mmg super duper bangang lerr pade amad syahir..haih,, aku tergamam kejap x tau nak cakap ape..goreng2 skit2 ape yg igt..but still x cukup..selang beberape minit,pastu for my 2nd attempt baru lerr jalan dengan jayanye..dapat jawab sume..sume org da abis, die leh wat statement berbise plak kan.." Malaysia student is not very good" see this russian student do their control(test) work..dak2 russia tu sume da bangge gile je..
("huh, hampeh..same je sengal..tah2 lagi sengal lagi aku rase..")x cam menyirap plak die kate gitu kat depan class..cube nak membangge2kn bangse die..(or mungkin juga tu satu petunjuk utk diri berusaha lebih kuat..)lepas settle pekse, aku terus tutup sume buku, mintak die aku nak kua gi toilet..saje nak relaxkn kepale..

sometimes in oral test, its not that u dont know d answer but to spill it out in from of d teacher n class + student2 russia lagi ,mmg lerr susah..i admit it..for me la..budak2 lain aku x tau..

bukan lerr tujuan menulis sume2 nih nak menyalahkan nasib ataupon marahkn takdir, apatah lagi nak merintih atas segala yg berlaku tadi,
tapi sekadar ign berkongsi pengalamn..pelaja2 biase tahun pertama yg belaja di negara org..harap2 aku lebih tabah, lebih kuat dan lebih bersedia nak ngadap cabaran2 yg akan datang nih..

ade kala kite rase
"ish, org nih x study but apesal result die gempak semacam,"
"asal aku study, tapi cam susa nak masuk n x dapat result baik.."
"aku rase x patut orh budak tu dapat markah tinggi, bukannye bagus pon jawapan die"
tanpa disedari, kadang2 hati ini juga pernah berkata2 sedemikian..
seolah tidak redha dengan ketentuan illahi..
astaghfirullah..

rezeki dan ketentuan itu bukan pade kita nak mematutkannya..
sume da di tentukan yg maha Esa..
aku jugak x lari dari fitrah ini..kadang2 selalu juga aku terlupa tentang hakikat sebenar kehidupan,pembelajaran dan diri..selalu aku terhanyut memikirkan sedemikian pabila aku kandas dalam sesuatu dlm hidup ini,

just harap yg pabila tiap kali diri ini melakukan kesilapan,dia x lupa utk diingingatkan semla utk kembali bangun dan terus berjuang..
aminn..harap2ku terus tabah..
=)..

ingatan tulus ikhlas tidak lain tidak bukan
utk hati yg paling dekat dengan mulut yg berbicara dan jari yg menaip ini..
dan saudara2ku yg lain jua..

pen off...

2 comments:

  1. haha..
    lek2 sude..
    datu hari geram..
    esok elok balik..
    hehe.
    manusie..
    hihi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails