Friday, 12 August 2011

Ramadhan, medicine dan praktikal (part 1)

salam,,
fasa pertama bulan ramadhan telah pun habis kan?? berapa banyak solat sunat dah dikerjakan? berapa kerap ditabung masjid kita hulurkan? and berapa banyak pula muka2 alquran dah kite selakkan??
no matter berapa byk telah kite lakukan, insyaAllah mudah2an 10 malam pertengahan ni kite kuatkan lagi dalam usaha utk dpt top speed waktu 10 malam terakhir..insyaAllah..

cakap macam bagus je budak ni en..huhu.. lebih dari tu, blog ini jugak utk peringatan diri sendiri.. dzatiyah utk diri sendiri..juga peneman utk diri .. ^^

alhamdulillah.. elektif praktikel berjalan dengan licin..haha..bahase nak org putih aje..
ut seriously i gained a lot during my time here in hospital Temenggung Seri Tun Ibrahim a.k.a hospital kulai lah..hehe.. bile tengok2 balik..sikit sgt gambar2 yg diambil during prktikel ni, unlike some of my friends yg bergambar sakan.. x pe..hobi dlm hospital mungkin.. tapi insyaAllah ape yg ak pelajari cukup memberi memori indah dan semngat utk lebih berusaha dalam pelajaran jugak kehidupan..

siapa kata life as a doktor dull, boring n nerd.. seems like diorg kat sana happy2 n hore2 je..maybe time x sibuk kot.. ade je doktor yg berkerut 10 line kat dahi... tensi mungkin...
(secret recipe dude..huhu)

hablum minan-nas pon x kurang.. sembang2 dengan pesakit.. walau ilmu x cukup en, tapi at least dapat beri semngat n sejukkan hati org2 yg sakit.. i dunno y but i feel good doing it.. kadang2 rasa diri sendiri pula yg ditarbiyah mereka sepanjang di sana.. mengigatkan diri tentang mati.. juga ujian n cobaan Illahi.. bak kate doktor Muslih dalam buku 'Denyut Kasih medik' - "ya tugas saya nombor satu tetap Da'ie".. impak yang besar kat ayah gue beb buku tu... huhu.. mak gue senyum2 je time abah gue cucuk time nak buke puasa 'bang, doktor muslih tu kawen x penah bertentang mate bang,hebat2.., abg x nak?? " .. mmg bukan denyut kasih medik lagi la time tu, nyut nyut jantung gue kejap..huhu..

ok back to prektikel, maybe sebb dah lama x update blog,sebb sibuk dengan praktikel, so lebih nak cerite pengalaman praktikel kat malaysia utk kawan2 yg x pernah merasa n takut2 nak buat praktikel di malaysia.. insyaAllah.. boleh je.. but kalau kene ngan doktor yg cam paisir2 skit,, halal la..pandai2 la lari ke tempat lain.. lepak dengan 'missy'.. kite boleh buat macam2 procedure.. gastric tube pon layan.. cucuk2 insyaAllah la.. sporting n willing to teach.. but kalau dok lepak ngn missy mude je menggatal lebih haa? betulkan niat.. insyaAllah setiap mereka yg berikan ilmu tu considered as guru n hormat mereke.. ok kan?

ok.. rasa cukup dulu utk ramadhan dan praktikel part 1 kot..
insyaAllah kalaua da masa akan update part 2.. tunggu ye??
(seriously poyo cam la ramai yg nak tunggu or nak bace kan.. maaf lah ye sumua..huhu)

p/s: liat jugak rase nak buat 20 terawih ni..uhh..konflik2..huhu... tapi abah kate,, lebih dari nak mengejar yang 20,, cuba timbulkan rasa sayang nak TINGGAL kan satu malam terawih..istikhomah mungkin.. cam ne nak timbulkan?? sila lah buat ikut cite rasa masing2.. kene kat batang hidung gak la.. dush2.. gue dengar samik na wa atokna je la.. insyaAllah mudah2an Allah mudahkan perubahan ni..
aminn..

n selamat berpuasa semua ye... x berkesempatan utk ucap waktu awal puasa..harap ucapan time ni will do.. bukan ucapan je,, insyaAllah diiringi doa agak semua kite dapat puasa yg bukan sekadar lapar dan dahaga..aminn ya Robb..
later ye...tc semua..^^


pen off..

7 comments:

  1. bro syahir,
    pinjam buku tu boleh? hee

    ReplyDelete
  2. salam syahir...pergi praktikal?? macam mana syahir apply?? :D

    ReplyDelete
  3. salam star..
    1) download borang permohonan elektif..

    http://aiecchina.com/Imeages/universities/Malaysia%20Internship/lampiran%20B-elective.pdf

    2) sertakan dengan
    a)surat pengakuan pelajar perubatan daripada university masing2..
    b) salinan i/c ataupun passport..

    3) hantarkan kepada pejabat kesihatan negeri..
    or macam mine, my parent hantarkan directly
    pengarah hospital ..sama je kut..

    4) a few days later insyaAllah die akan hantarkan reply kasi tau kite punya application accepted or kene reject..

    selamat ber elektif..

    salam..=)

    ReplyDelete
  4. Salam. Macam mana nk dpt surat dr dekan ey? Im from m1.

    ReplyDelete
  5. salam, sorry for the late reply.. usually surat tu kita akan print sendiri and dihantar ke dekanat utk disahkan..

    boleh tanya senior2 yang ada copy.. SMSA ada keluarkan macam copy.. just tukar nama dan tahun,, bawa ke dekanat ye..

    all the best....^^

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails